ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία

Σεισμός στην Αλβανία: «Μάχη» με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
AP Photo/Hektor Pustina

Ολονύχτιες θα είναι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Αλβανία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 600. Την ίδια ώρα, βλέπουν το «φως» νέες συγκλονιστικές ιστορίες διασωθέντων.

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτηρίων στην πρώτη περιοχή, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.

Στο Θουμάνι επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών.

Ακόμη 15 άτομα θεωρείται ότι είναι εγκλωβισμένα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση ορισμένων εξ αυτών κρίνεται ως κρίσιμη.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτήρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές. Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια. Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ομάδες από την ΕΜΑΚ.

Σεισμός στην Αλβανία: Ομογενής αναζητά την οικογένειά του στα χαλάσματα

«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας»

Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν.

«Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανηψιά της.

Μία 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα, όμως, οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της. Ακολουθεί το βίντεο από τη διάσωσή της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

«Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

«Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Ο Χατζί Καμπίλι, κάτοικος της περιοχής Θουμάνι, διασώθηκε από τον μεγάλο σεισμό, αλλά αγωνιούσε για την τύχη της κόρης του, που βρισκόταν εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια. Είχε τραύματα στο κεφάλι και αιμορραγούσε, αλλά δεν δεχόταν τη βοήθεια των γιατρών μέχρι να δει το παιδί του.

«Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια. Είναι ακόμη μέσα. Είναι νεκροί. Χριστέ μου», είπε, έντρομη, μία άλλη κάτοικος της ίδιας περιοχής (σ.σ. Θουμάνι).

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο, είναι παγιδευμένες κάτω από τα συντρίμμια. Είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τους διασώστες. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες αλλά δεν κατάφερα να τους μιλήσω», τόνισε ένας άνδρας από το Δυρράχιο στο News24, περιγράφοντας τις δραματικές ώρες που περνάει.

«Ήμασταν τυχεροί που δεν ήμασταν σήμερα εδώ, είχαμε πάει σε συγγενείς», είπε ένας ηλικιωμένος άνδρας. Μία συγγενής του συμπλήρωσε: «Ευχαριστώ τον θεό που δεν ήμασταν εδώ, ήταν να επιστρέψουμε, αλλά τελικά δεν το κάναμε. Ήμασταν τυχεροί»

Όπως τόνισε η ίδια, πλέον δεν είναι δυνατό να ζήσουν στην πολυκατοικία, καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. «Ίσως δεν έπρεπε να επιστρέψουμε μετά τον πρώτο σεισμό», δηλώνει αναφερόμενη στον σεισμό των 5,6 βαθμών που έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών, δίνοντας «μάχη» με το χρόνο.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετέβη στο Δυρράχιο και έστειλε μήνυμα στήριξης στον αλβανικό λαό.

«Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

«Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ», συμπλήρωσε.

Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ πρόκειται να αναχωρήσει από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης.

1 copy copy

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ευχαριστώ» του Ράμα

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ