ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Λονδίνο: Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τη Βρετανία

Επίθεση στο Λονδίνο: Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν τη Βρετανία
AP / Alberto Pezzali

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Γέφυρα του Λονδίνου την Παρασκευή οδήγησε στο θάνατο του 28χρονου τζιχαντιστή Usman Khan, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της βρετανικής αστυνομίας, αφού προηγουμένως είχε προλάβει να μαχαιρώσει αρκετά άτομα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μία γυναίκα κι ένας άνδρας και να τραυματιστούν άλλα τρία.

Σημειώνεται πως την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε το Σάββατο η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι επιθέσεις τρομοκρατών και ακραίων ριζοσπαστικών στοιχείων στη Γηραιά Αλβιώνα δεν συνιστούν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί άλλες επτά πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, με θύματα αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά και αθώους πολίτες.

Το χρονικό των επιθέσεων

7 Ιουλίου 2005: Τέσσερις νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι πυροδοτούν αυτοσχέδιες βόμβες μέσα σε σακίδια σε τρεις συρμούς του μετρό κι ένα λεωφορείο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής. Ήταν η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας με βόμβες που πραγματοποιούσαν Ισλαμιστές μαχητές στη δυτική Ευρώπη.

Από τις εκρήξεις, σκοτώθηκαν οι τέσσερις τρομοκράτες κι ακόμα 52 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ήταν περίπου 700.

22 Μαΐου 2013: Μέρα μεσημέρι δύο τρομοκράτες πέφτουν με αυτοκίνητο πάνω σε ένα Βρετανό στρατιώτη, την ώρα που διασχίζει δρόμο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Βγαίνουν από το όχημα και τον δολοφονούν με μπαλτά και μαχαίρια.

Η δολοφονία του στρατιώτη προκαλεί αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα, όταν ένας από τους δράστες καταγράφεται από ερασιτεχνική κάμερα να στέκεται στο δρόμο, με τα χέρια του αιματοβαμμένα και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τους λόγους της επίθεσης.

16 Ιουνίου 2016: Ένοπλος, κρατώντας μια κοντόκαννη καραμπίνα κι ένα στιλέτο, πυροβολεί και μαχαιρώνει αλλεπάλληλες φορές καταμεσής του δρόμου στη βόρεια Αγγλία τη βουλευτή των Εργατικών, Τζοάν «Τζο» Κοξ. Η βουλευτής θα υποκύψει στα τραύματά της μία ώρα αργότερα.

Ωστόσο, η επίθεση σοκάρει τη βρετανική κοινή γνώμη, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

22 Μαρτίου 2017: Ένοπλος μαχαιρώνει αστυνομικό πολύ κοντά στο βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Λονδίνο, λίγα μόλις λεπτά αφού ένα αυτοκίνητο είχε πέσει πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ. Απολογισμός: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων ο δράστης και ο αστυνομικός και 20 τραυματίες.

22 Μαΐου 2017: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό και σκοτώνει 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά και τραυματίζει άλλα 59 σε μια συναυλία στην πόλη Μάντσεστερ που πραγματοποιούσε η δημοφιλής τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε.

Η βρετανική Αστυνομία θεωρεί ως υπαίτιο τον 22χρονο λιβυκής καταγωγής Βρετανό, Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος είχε κατασκευάσει τη βόμβα, λίγες ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα.

3 Ιουνίου 2017: Τρεις τρομοκράτες εφορμούν μ’ ένα φορτηγό πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαιρώνουν τους θαμώνες ενός μπαρ.

Απολογισμός: Οκτώ νεκροί και 48 τραυματίες, προτού η βρετανική Αστυνομία σκοτώσει και τους τρεις δράστες. Η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ