ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εξωφρενική η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα

Τουρκία: Εξωφρενική η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Καταδίκασε την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Αν καλείς τη Λιβύη λέγοντας: 'Θα απελάσουμε τον πρέσβη σας αν δεν στείλετε τα έγγραφα της θαλάσσιας συμφωνίας’ η Λιβύη δεν θα γονατίζει. Αν τα ζητούσαν ευγενικά τόσο από εμάς όσο και από τη Λιβύη, θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τα έγγραφα», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα ανακοίνωσε την Παρασκευή την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από τη χώρα, ως αντίδραση στη συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία για τα «θαλάσσια σύνορα» των δυο χωρών.

Η απέλαση ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος είχε λάβει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία, κάτι που, ωστόσο, δεν έκανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ