ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Εισβολή στο πρωθυπουργικό γραφείο – Ζητούν την παραίτηση Μουσκάτ

Μάλτα: Εισβολή στο πρωθυπουργικό γραφείο – Ζητούν την παραίτηση Μουσκάτ
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Rene Rossignaud

Νωρίς σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο όπου στεγάζεται γραφείο του πρωθυπουργού της Μάλτας, ζητώντας την παραίτηση του Τζόζεφ Μουσκάτ, για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, το 2017. 

Ο Μουσκάτ δεν εμπλέκεται άμεσα στην έρευνα, όμως έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί στα μέσα Ιανουαρίου μετά την εκλογή νέου επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Ο μεσάζων της δολοφονίας έχει συνδέσει πρόσωπα από τον κύκλο του Μουσκάτ με απόπειρες συγκάλυψης της δολοφονίας.

Περίπου 40 ακτιβιστές εισέβαλαν στο κτήριο αυτό του 16ου αιώνα στο κέντρο της Βαλέτας, αφού κατάφεραν να περάσουν από τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που το φυλούν από μία πλαϊνή είσοδο, κρατώντας τύμπανα, σφυρίχτρες, σημαίες και ντουντούκες.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την είσοδο στο κτήριο και ζητώντας την παραίτηση του Μουσκάτ, ο οποίος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα της διαμαρτυρίας.

Ο προσωπάρχης του Μουκσάτ, ο Κιθ Σέμπρι, παραιτήθηκε πριν μερικές ημέρες και τελεί υπό έρευνα αφού έγινε γνωστό πως ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλιζία. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο.

«Η Μάλτα έχει πιάσει πάτο. Δεν πρόκειται απλώς για μια υπόθεση διαφθοράς, αλλά για μια πολιτική δολοφονία», φώναζαν οι διαδηλωτές. Ζήτησαν επίσης τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας για τη δολοφονία και όχι τη «συγκάλυψή» της.

Οι διαδηλωτές δεν έκαναν καμία απόπειρα να ανέβουν στους ορόφους όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτήρια και παρέμειναν κοντά στην είσοδο υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ