ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες: Νεκρό ένα 6χρονο παιδί και πολλοί τραυματίες

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες: Νεκρό ένα 6χρονο παιδί και πολλοί τραυματίες
Philippine Red Cross via AP

Ενα κορίτσι έξι ετών είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα από τον σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή τις Φιλιππίνες με επίκεντρο 56 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Νταβάο, προκαλώντας τραυματισμούς και πολλές ζημιές σε κτήρια, αλλά όχι τσουνάμι

Το κορίτσι έχασε τη ζωή του όταν τοίχος κατέρρευσε πάνω του στη διάρκεια του ισχυρού σεισμού, δήλωσε στον τοπικό ραδιοσταθμό ο, ο δήμαρχος της πόλης Ματανάο Βίνσεντ Φερνάντες, στις νότιες Φιλιππίνες.

Το επίκεντρο της μεγέθους 6,8 βαθμών δόνησης βρισκόταν σε απόσταση 61 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Νταβάο στο νησί Μιντανάο και το εστιακό βάθος της ήταν 28,2 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε το USGS, αναθεωρώντας προς τα κάτω το μέγεθος του σεισμού, για το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ήταν 6,9 βαθμοί.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

Τραυματισμοί και πολλές ζημιές

Ο Άντονι Αγιάντα, αξιωματούχος αρμόδιος για την ενημέρωση στην πόλη Μαγκσαϊσάι της επαρχίας Νταβάο ντελ Σουρ, δήλωσε πως 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, αλλά κανένας σοβαρά. Δρόμοι και κτίρια, περιλαμβανομένου του τοπικού γραφείου της κυβέρνησης, υπέστησαν ζημιές και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη, δήλωσε ο Αγιάντα.

Η περιοχή είχε πληγεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο από τέσσερις ισχυρούς σεισμούς, που είχαν στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Φόβοι για εγκλωβισμένους

Αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μετά τον κύριο σεισμό. Ο ισχυρότερος είχε μέγεθος 5,7 βαθμών και επίκεντρο βόρεια της πόλης Χενεράλ Σάντος.

Ο ραδιοσταθμός DZMM μετέδωσε πως η ηλεκτροδότηση διακόπηκε στην πόλη Χενεράλ Σάντος, όπου εκκενώθηκε τοπικό νοσοκομείο.

Μια φωτογραφία που λέγεται ότι είναι από την Παντάντα της επαρχίας Νταβάο ντελ Σουρ εικονίζει ένα κτήριο να έχει καταρρεύσει πάνω σ' ένα αυτοκίνητο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τη φωτογραφία, όμως η τοπική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανέφερε πως κατέρρευσε ένα τριώροφο κτήριο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν βρίσκονταν άνθρωποι μέσα σ' αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ