ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν
(AP Photo/Vahid Salemi, file)

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο νοτιοδυτικό Ιράν το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή όπου βρίσκεται το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 38,3 χιλιομέτρων και σημειώθηκε λίγο μετά της 5 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), 44 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Borazjan στην επαρχία Bushehr.

Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται στην ιρανική ακτογραμμή, όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού.

Άνοιξε τον Αύγουστο του 2010 και δεν είναι μόνο το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, αλλά και το πρώτο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στο εργοστάσιο εξαιτίας του σεισμού.

Οι σεισμοί δεν είναι πρωτόγνωροι στο Ιράν. Τον Νοέμβριο τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 330 τραυματίστηκαν, από σεισμό 5,9 Ρίχτερ στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Πέρυσι, ο σεισμός που σημειώθηκε στα σύνορα Ιράν-Ιράκ τον Νοέμβριο, στοίχε τη ζωή σε 361 ανθρώπους. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2017, στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.

Ο πλέον φονικός σεισμός του αιώνα σημειώθηκε το 2003, όταν ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην βορειοανατολική πόλη Bam, στοίχισε τη ζωή σε 26.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ