ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία 11 ανθρώπων

Νιγηρία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία 11 ανθρώπων
Φωτογραφία αρχείου AP / Sunday Alamba

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ισχυρίζεται, δείχνει τη δολοφονία 11 ανδρών στη Νιγηρία, υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται στην εκστρατεία εκδίκησης των θανάτων του ηγέτη του Αμπού Μπακρ αλ - Μπαγκντάντι και του εκπροσώπου του.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανάρτησε το βίντεο στην πλατφόρμα Telegram την Πέμπτη, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, με υπότιτλους στα αραβικά, όχι όμως κάποιο ηχογραφημένο μήνυμα.

Στα πλάνα διακρίνονται άνδρες, που φορούν μπεζ φόρμες και μαύρες μάσκες, να παρατάσσονται πίσω από τους αιχμαλώτους που έχουν δεμένα τα μάτια. Κατόπιν πυροβολούν τον έναν και αποκεφαλίζουν τους υπόλοιπους.

Σε ένα προηγούμενο βίντεο, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι αιχμάλωτοι είχαν απαχθεί από το Μαϊντουγκούρι και το Νταματούρου στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου οι τζιχαντιστές μάχονται εδώ και χρόνια προκειμένου να εγκαθιδρύσουν ένα ξεχωριστό Ισλαμικό Κράτος, το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Δυτικής Αφρικής (ISWAP)

Στο προηγούμενο βίντεο, οι αιχμάλωτοι ικετεύουν τη Χριστιανική Ένωση της Νιγηρίας και τον πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι να παρέμβουν για να τους σώσουν.

To Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των δύο βίντεο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Δυτικής Αφρικής (ISWAP) διασπάστηκε από τη στρατιωτική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ το 2016 και έχει πλεόν εξελιχθεί στην κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση της Νιγηρίας. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, περισσότεροι από 30.000 δολοφονήθηκαν από μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Νιγηρία.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ – Μπαγκντάντι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ