ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ένοπλος μαχαίρωσε κόσμο σε εορτασμό Χάνουκα – Πέντε τραυματίες

Νέα Υόρκη: Ένοπλος μαχαίρωσε κόσμο σε εορτασμό Χάνουκα – Πέντε τραυματίες
(AP Photo/Allyse Pulliam)

Με αίμα βάφτηκε η γιορτή για το Χάνουκα στο σπίτι ενός ραβίνου στο προάστιο Monsey της Νέας Υόρκης, όταν ένας άντρας, οπλισμένος με μαχαίρι, εισέβαλε σε αυτό και άρχισε να μαχαιρώνει τους παρευρισκόμενους.

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, δύο εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο γιος του ραβίνου.

Την ώρα του εορτασμού, το βράδυ του Σαββάτου, στο σπίτι βρίσκονταν τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Αμέσως μετά το συμβάν, ο δράστης το έβαλε στα πόδια. Επιχείρησε να κρυφτεί σε κοντινή συναγωγή, αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές. Στη συνέχεια, οδήγησε πάνω στη γέφυρα Τζορτζ Ουάσιγκτον προς το Μανχάταν, όπου οι Αρχές εντόπισαν την πινακίδα του αυτοκινήτου. Ο ύποπτος συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Χάρλεμ, φορώντας ακόμα τα αιματοβαμμένα ρούχα του.

Ο φερόμενος ως δράστης, Thomas Grafton τέθηκε υπό κράτηση και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πέντε απόπειρες δολοφονίας και διάρρηξης.

Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo χαρακτήρισε το περιστατικό πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας.

Πρόκειται για το τελευταίο μιας σειράς αντισημιτικών αιματηρών περιστατικών στην περιοχή κατά το πρόσφατο διάστημα με στόχο Εβραίους. Στις αρχές του μήνα σημειώθηκε επίθεση με πυροβολισμούς σε παντοπωλείο στο γειτονικό Νιου Τζέρσει, με έξι νεκρούς.

Η κομητεία Rockland, όπου σημειώθηκε το χθεσινοβραδινό περιστατικό, έχει τον μεγαλύτερο, έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό ανά κάτοικο από οποιασδήποτε άλλη κομητεία των ΗΠΑ. Περίπου 90.000 κάτοικοι, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο, είναι Εβραίοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ