ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα ψήφισε το κοινοβούλιο

Ιράκ: Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα ψήφισε το κοινοβούλιο
AP Photo/Karim Kadim

Το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», δήλωσε ο Iρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου.

Στο ιρακινό κοινοβούλιο, απουσία των κούρδων βουλευτών και των περισσότερων σουνιτών, πολλοί βουλευτές φώναζαν «Όχι στην Αμερική!».

Το κοινοβούλιο, που συνήλθε εκτάκτως, υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατά του ISIS είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σταμάτησε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες κατά των βάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό του.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία του προσωπικού του συνασπισμού που είναι αφοσιωμένο στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες από στοιχεία του Κατάιμπ Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο μελών του προσωπικού των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός Αμερικανού πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.

«Κατά συνέπεια είμαστε τώρα προσηλωμένοι στην προστασία των ιρακινών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπισμού. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε αποστολές εκπαίδευσης με τους εταίρους μας και να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Άρα, έχουμε διακόψει αυτές τις δραστηριότητες. Η κατάσταση θα τελεί υπό επανεξέταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Ιράκ προσέφυγε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις «αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.

Το Ιράκ θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Για τους λόγους αυτούς ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ