ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ στη σκιά της τουρκικής εκστρατείας στη Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ στη σκιά της τουρκικής εκστρατείας στη Λιβύη
AP / Pool Presidential Press Service

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς σε θέματα διμερών σχέσεων αλλά και σε περιφερειακά θέματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις τόσο στη Συρία όσο και στην Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στη Λιβύη, μεταξύ άλλων. Αυτό αναφέρθηκε από το γραφείο προεδρικών επικοινωνιών στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του Βερολίνου, αρχικά δεν υπήρξαν πληροφοροίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε αργότερα τη συζήτηση. Η Deutche Welle μετέδωσε την είδηση κάνοντας αναφορά στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Άγκυρα ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη της Λιβύης, με σκοπό την ενίσχυση του καθεστώτος αλ – Σάρατζ και την υποστήριξη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου έχουν θορυβήσει αρκετά την Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται την Τετάρτη στο Κάιρο πενταμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και την ελληνικής πλευράς, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Δένδιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ