ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στη Λιβύη

Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στη Λιβύη
AP Photo/Manu Brabo

Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβιάσεις της και οι μάχες πλησίον της πρωτεύουσας, Τρίπολης, συνεχίζονται, όπως αναφέρει το Reuters. 

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ είχε ανακοινώσει ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) να συμφωνεί.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα τα ξημερώματα η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, ανέφερε: «Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου».

Ώρες αργότερα, όμως, η ΚΕΕ κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή της, πως κατεγράφησαν πυροβολισμοί σε δύο περιοχές, Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα, μόλις μερικά λεπτά μετά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός.

Από νωρίς σήμερα το πρωί ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

Η όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές.

Σε δήλωσή τους, ωστόσο, οι δυνάμεις του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, αναφέρουν πως -παρά τις παραβιάσεις- είναι διατεθειμένες να παραμείνουν προσηλωμένες στη συμφωνία.

«Οι ομάδες πολιτοφυλακής της ΚEΕ παραβίασαν την εκεχειρία σε περισσότερο από ένα πεδία πολέμου, με κάθε είδους όπλου», απάντησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ και συγκεκριμένα ο διοικητής Αλ Μαμπρούκ αλ Γκαουάζι, ο οποίος σημείωσε πως οι δυνάμεις του αναμένουν νεότερες εντολές από τη γενική διοίκηση του ΛΕΣ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις όλων των πλευρών και έκανε λόγο για συμμόρφωσή τους στους όρους της εκεχειρίας, πλην «ενός - δύο γεγονότων».

Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του Χαφτάρ στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης.

Επίσης, προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμειξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ανεστάλη εξαιτίας της προέλασης του Χάφταρ.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ