ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Νέο βίντεο δείχνει δύο πυραύλους να χτυπούν το ουκρανικό Boeing

Ιράν: Νέο βίντεο δείχνει δύο πυραύλους να χτυπούν το ουκρανικό Boeing
Capture/Video

Ένα νέο βίντεο από την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν δημοσιεύτηκε από τους New York Times. 

 

To αεροσκάφος επλήγη από δύο πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν με διαφορά 30 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο από μια ιρανική στρατιωτική βάση, σε απόσταση 12 χλμ από το αεροπλάνο, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Το βίντεο φαίνεται πως έχει τραβηχτεί από κάμερα ασφαλείας κτηρίου κοντά στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο, αναρτήθηκε αρχικά στο Youtube και οι NYT κατάφεραν να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά του.

Κανένας πύραυλος δεν προκάλεσε αμέσως την πτώση του αεροσκάφους και στο βίντεο διακρίνεται το αεροπλάνο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες και να στροβιλίζεται προς το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Ξεκίνησαν οι συλλήψεις

Νωρίτερα, οι Αρχές του Ιράν προχώρησαν στη σύλληψη αρκετών ατόμων, σχετικά με την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Οι συλλήψεις έρχονται μετά τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχάνι, πως θέλει την τιμωρία των υπευθύνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNNi, o εκπρόσωπος του ιρανικού δικαστικού σώματος δήλωσε πως η έρευνα για την κατάρριψη έχει ξεκινήσει και έχουν ήδη συλληφθεί αρκετά άτομα. Οι δηλώσεις του μεταφέρθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων FARS, ωστόσο δεν έχει υπάρξει διευκρίνιση σχετικά το πόσοι έχουν συλληφθεί ή ποιος ήταν ο ρόλος τους στην τραγωδία.

Μιλώντας στην Τεχεράνη σήμερα, Τρίτη, ο Ροχανί ζήτησε την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον θάνατο των επιβαινόντων του Boeing 737.

Όπως γνωστοποίησε, ένα ειδικό δικαστήριο «ένα υψηλόβαθμος δικαστής και περί τους δώδεκα ειδικούς» πρέπει να αναλάβουν τη διερεύνηση του συμβάντος.

«Δεν πρόκειται περί μίας συνηθισμένης υπόθεση και τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας», είπε ο Ροχανί και συμπλήρωσε: «Ανακοινώνω ότι θα συνεχίσουμε την έρευνα για να διαλευκάνουμε όλες τις πλευρές του γεγονότος και να τιμωρήσουμε τους υπευθύνους».

Χειροπέδες στο άτομο που δημοσίευε το πρώτο βίντεο

Ο άνθρωπος που ανήρτησε στο διαδίκτυο το πρώτο βίντεο, όπου διακρίνεται ένας πύραυλος να πλήττει το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν την προηγούμενη εβδομάδα, τέθηκε υπό κράτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στους πολίτες, συμπληρώνει το Fars, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για το πυραυλικό πλήγμα που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 176 επιβαινόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ