ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αίρεται το μπλοκάρισμα της Wikipedia

Τουρκία: Αίρεται το μπλοκάρισμα της Wikipedia
AP Photo/Eric Risberg

Αίρεται το μπλοκάρισμα της Wikipedia στην Τουρκία, μετά την επίσημη δημοσίευση σήμερα, Τετάρτη, της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε παράνομη την απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις 26 Δεκεμβρίου κατά πλειοψηφία ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη Wikipedia συνιστά«παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης».

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδασήμερα, Τετάρτη. Η πρόσβαση στη Wikipedia αναμένεται να αποκατασταθεί, καθώς η απόφαση διαβιβάστηκε στην Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (BTK).

Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η Wikipedia αρνήθηκε να αφαιρέσει το περιεχόμενο από την πλατφόρμα της, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην λογοκρισία.

Το ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η Wikipedia προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημά του να αρθεί η απαγόρευση.

Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει πολλές φορές απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστοτόπους, όπως στο Facebook και το Twitter, συνήθως μετά από επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ