ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου Ταάλ στις Φιλιπίννες: Σκληρές εικόνες ζώων θαμμένων στη στάχτη

Έκρηξη ηφαιστείου Ταάλ στις Φιλιπίννες: Σκληρές εικόνες ζώων θαμμένων στη στάχτη
AP Photo

Εικόνες αποκάλυψης στις Φιλιππίνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ταάλ: Το τοπίο είναι ερειπωμένο, με κατεστραμμένα σπίτια και τα ξεριζωμένα δέντρα καλυμμένα σε μια παχιά στρώση στάχτης. Τα κουφάρια αλόγων και αγελάδων, που δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την ηφαιστειακή λαίλαπα, βρίσκονται μισοθαμένα μέσα σε μαύρη λάσπη ή επιπλέουν στη λίμνη.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Αρχών να απομακρυνθούν, κάποιοι κάτοικοι που ζούσαν στους πρόποδες του ηφαιστείου, επέστρεψαν για να περιθάλψουν και να διασώσουν τα ζώα τους.

Οι εικόνες από την προσπάθεια μεταφοράς των ζώων -τα οποία είναι πλήρως καλυμμένα με στάχτη- εκτός της επικίνδυνης ζώνης, είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Το Ινστιτούτο Σεισμολογίας και Ηφαιστειολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS), ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι παραμένουν σε συναγερμό ετοιμότητας επιπέδου 4, επισημαίνοντας ότι μια έκρηξη είναι πιθανή μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, εξερράγη την Κυριακή, με τις στάχτες να εκτοξεύονται σε ύψος έως και 14 χιλιομέτρων στον αέρα.

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εντός της περιμέτρου των 14 χιλιομέτρων της επικίνδυνης ζώνης και το Ινστιτούτο ζήτησε την πλήρη εκκένωση της περιοχής, ενώ εξέδωσε προειδοποιήσεις για όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ακτίνα 17 χιλιομέτρων.

Τρεις μέρες μετά την έκρηξη, η ηφαιστειακή δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη. Περίπου 446 σεισμοί έχουν σημειωθεί από την Κυριακή, ενώ έχουν ανοίξει ρωγμές σε αρκετές περιοχές.

Περίπου 44.000 άνθρωποι από τις περιοχές Μπατάνγκας και Καβίτε αναζήτησαν καταφύγιο σε 217 προσωρινά κέντρα εκκένωσης που στήθηκαν από τις Αρχές. Ο αριθμός, ωστόσο, όσων έφυγαν είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού πολλοί επέλεξαν να μείνουν σε συγγενείς σε άλλα σημεία της χώρας.

Ορισμένες πόλεις, όπως το Talisay στις όχθες της λίμνης Ταάλ έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν επιβάλει την πλήρη εκκένωσή τους.

Μία μεγάλη ανησυχία, για όσους βρίσκονται κοντά είναι οι πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, από την εισπνοή της τοξικής ηφαιστειακής στάχτης που καλύπτει τα πάντα.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση Save The Children, μικρά παιδιά στα κέντρα εκκένωσης υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα όπως κρυολογήματα και βήχα.

Η ξαφνική έκρηξη της Κυριακής έπιασε τους κατοίκους απροετοίμαστους και πολλές οικογένειες έφυγαν αφήνοντας πίσω τους όλα τους τα υπάρχοντα, ενώ δεν γνωρίζουν πότε θα είναι σε θέση να επιστρέψουν και τι θα βρουν όταν γυρίσουν.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (NDRRMC) Mark Timbal, δήλωσε ότι η δραστηριότητα στο ηφαίστειο είχε καταγραφεί από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου και ότι οι κάτοικοι και τα τοπικά κλιμάκια γνώριζαν ότι η περιοχή βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας. Όπως τόνισε ο ίδιος, όμως, «η ταχύτητα της κλιμάκωσης ήταν απροσδόκητη».

Desolate images from Taal Volcano show horses and cows buried in ash By Helen Regan and Jinky Jorgio, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ