ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ μετά την ανακοίνωση του... Megxit

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ μετά την ανακοίνωση του... Megxit
Daniel Leal-Olivas/Pool Photo via AP

Η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης στο Βανκούβερ, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της από τότε που το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι παραιτείται των καθηκόντων του και ότι θα μοιράζεται τη ζωή του μεταξύ της Βρετανίας και του Καναδά.

«Κοιτάξτε με ποια ήπιαμε τσάι σήμερα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook το Downtown Eastside Women's Centre, το οποίο προσφέρει βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η οργάνωση ανήρτησε μια φωτογραφία με τα μέλη της να περιστοιχίζουν τη δούκισσα του Σάσεξ, σε χαλαρή ατμόσφαιρα.

«Ήταν απλή και γλυκιά», δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου, Κέιτ Γκίμπσον, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Ήθελε απλά να γνωρίσει την οργάνωση. Ξέραμε ότι θα έρθει στον Καναδά και πιθανόν στη δυτική ακτή».

«Πιστεύω ότι δεν θέλει να της συμπεριφέρονται σαν αν είναι ξένη. Θέλει να γνωρίσει τους ανθρώπους», σημείωσε η Γκίμπσον.

Η Μέγκαν Μαρκλ πέρασε λίγο παραπάνω από μια ώρα στο κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται, επίσης, τις νύχτες ως καταφύγιο και προσφέρει βοήθεια σε περίπου 500 γυναίκες, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Η Γκίμπσον διευκρίνισε ότι η επίσκεψη οργανώθηκε σύντομα, αφού το κέντρο έλαβε τη Δευτέρα ένα email «λίγο μυστηριώδες» από μια βοηθό της Μέγκαν, που ρωτούσε εάν η δούκισσα του Σάσεξ μπορούσε να επισκεφθεί τα γραφεία της οργάνωσης.

«Ήταν πολύ χαλαρή. Ήταν φανταστική», σημείωσε η Γκίμπσον.

Οι Καναδοί δεν θέλουν να πληρώνουν τα έξοδα φύλαξης του ζεύγους

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστοί πως οι Καναδοί – παρότι αγαπούν τον πρίγκιπα Χάρι – δεν θέλουν να αναλάβουν τα έξοδα ασφαλείας για τη διαμονή του στον Καναδά.

Το 73% των Καναδών που ρωτήθηκε από το ινστιτούτο Angus Reid εκτιμά ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πρέπει να πληρώσουν «οι ίδιοι» όλα τα έξοδα που συνδέονται με τη διαμονή τους στον Καναδά, ιδίως τις δαπάνες για την ασφάλειά τους.

Ένας στους πέντε Καναδούς (19%) θα αποδεχόταν να πληρώσει ένα μέρος του κόστους και μονάχα το 3% όλον τον λογαριασμό, σύμφωνα με αυτή τη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη με τη συμμετοχή 1.154 προσώπων.

Καναδικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προστασία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,2 εκατομμύρια ευρώ) τον χρόνο.

Η καναδική κυβέρνηση δεν έχει, εντούτοις, αποφασίσει ακόμη εάν θα τα αναλάβει, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

«Το Κεμπέκ δεν πρέπει να το πληρώσει αυτό» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιβ Φρανσουά Μπλανσέ, ο επικεφαλής του Μπλοκ του Κεμπέκ, του κόμματος των αυτονομιστών στο κοινοβούλιο του Καναδά.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι ο πρίγκιπας Χάρι είναι το δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας στον Καναδά, όπου το 69% των πολιτών είναι θετικά διακείμενο προς το πρόσωπό του.

Το 50% των Καναδών δηλώνει «αδιάφορο» για την επιθυμία του πριγκιπικού ζεύγους να περάσει περισσότερο χρόνο στον Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ