ΚΟΣΜΟΣ

Από που εμπνεύστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Από που εμπνεύστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Την πηγή από την οποία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν συνέλαβε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με αυτές, ο Οσάμα εμπνεύστηκε την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν ο Αιγύπτιος Γκαμίλ αλ Μπατούτι, πιλότος του Boeing 767 της Egypt Air, έριξε το αεροπλάνο στον Ατλαντικό Ωκεανό στις 31 Οκτωβρίου 1999, παρασύροντας στον θάνατο 217 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Αμερικανοί.

Οι αποκαλύψεις γίνονται στο άρθρο με τον τίτλο «οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου –η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί», που δημοσίευσε η αλ Κάιντα στο εβδομαδιαίο περιοδικό της al-Masrah και για το οποίο έκανε ρεπορτάζ η Jerusalem Post.

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Αλ Κάιντα αποφάσισε να εφαρμόσει καινούρια στρατηγική, στοχεύοντας τον «Μακρινό Εχθό» (ΗΠΑ), αντί να βγάλουν σταδιακά από την μέση όλους τους «συνεργούς των ΗΠΑ – Άραβες αποστάτες».

Σύμφωνα με το περιοδικό, όταν ο Οσάμα έμαθε για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ρώτησε: «Γιατί δεν το έριξε πάνω σε κάποιο κοντινό κτίριο;», εισάγοντας την ιδέα των κτιρίων ως στόχων.

Όταν ο Οσάμα συνάντησε τον Χαλίντ Σειχ Μοχάμεντ –τον αρχιτέκτονα των επιθέσεων- εκείνος του πρότεινε επιπλέον την ιδέα να ρίξουν αμερικανικά αεροπλάνα. Πριν παρουσιάσει την ιδέα του στον Οσάμα, ο Χαλίντ σχεδίαζε να ρίξει 12 αμερικανικά αεροπλάνα ταυτόχρονα.

Έτσι προέκυψε ένας συνδυασμός των δύο που ήταν και το τελικό σχέδιο, δηλαδή να ρίξουν αμερικανικά αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ