ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Κυπριακή ΑΟΖ: Αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου για τις τουρκικές γεωτρήσεις
(Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε η Αίγυπτος για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για μονομερείς παράνομες ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αιγυπτιακή καταδίκη έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας και ενώ η Άγκυρα προχωρά σε «κρεσέντο» προκλήσεων.

Ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, το Κάιρο τονίζει «την αναγκαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Αμετακίνητη η Άγκυρα: Το «Γιαβούζ» έφτασε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ δηλώνει ότι:

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνθηκε στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή.

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ