ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ρωσικές επιδρομές στην Ιντλίμπ με οκτώ νεκρούς

Συρία: Ρωσικές επιδρομές στην Ιντλίμπ με οκτώ νεκρούς
(AP Photo/Ghaith Alsayed)

Οκτώ άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του ενέτειναν την επίθεσή τους εναντίον της περιοχής Ιντλίμπ, όπου κατοικούν σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι εκτοπισθέντες από άλλες περιοχές της Συρίας. Η Ιντλίμπ εξακολουθεί να διαφεύγει από τον έλεγχο του καθεστώτος της Δαμασκού.

Αυτή η νέα κλιμάκωση επικεντρώνεται στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ και το δυτικό του Χαλεπίου, σε μια περιοχή που διασχίζεται από τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πόλη Χαλέπι, πρώην οικονομικό πνεύμονα της χώρας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Οκτώ άνθρωποι, εκ των οποίων όλα τα μέλη μιας οικογένειας, σκοτώθηκαν στη Σαρακέμπ και στην Αρνάμπα (νότιο τμήμα της Ιντλίμπ) κατά τους «μαζικούς βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.

Στη Σαρακέμπ, οι νεκροί ήταν εκτοπισμένοι το αντίσκηνο των οποίων βρισκόταν κοντά στο σημείο που βομβαρδίστηκε, διευκρίνισε από την πλευρά του ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η επαρχία Ιντλίμπ και ορισμένες ζώνες των γειτονικών περιοχών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας κυριαρχούνται από τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και εκεί βρίσκονται και άλλες τζιχαντιστικές και εξασθενημένες οργανώσεις ανταρτών.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες Σύροι μαχητές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων σε διάφορα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ, σκοτώνοντας έως 40 Σύρους στρατιώτες.

Οι μαχητές κατέλαβαν δύο οικισμούς σε μία από τις επιθέσεις, ανέφερε το υπουργείο, λέγοντας πως οι Σύροι στρατιώτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ορισμένες θέσεις τους στα νοτιοανατολικά της λεγόμενης ζώνης αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ υπό πυρά ρουκετών.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν χθες, Τετάρτη, και τα πυρά συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές. Περίπου 40 στρατιώτες σκοτώθηκαν και έως 80 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι επιτιθέμενοι προέρχονταν από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν και η Ταχρίρ αλ-Σαμ, η πιο πρόσφατη μετεξέλιξη του Μετώπου Νόσρα που ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα έως το 2016.

Οι μαχητές διέθεταν ημιφορτηγά, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης και βαρέα πυροβόλα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οργανώσεις αρωγής κατασκευάζουν κατοικίες για τους εκτοπισμένους στην Ιντλίμπ

Τουρκικές οργανώσεις αρωγής άρχισαν να κατασκευάζουν περισσότερες από 10.000 κατοικίες στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ προκειμένου να στεγαστεί ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εκτοπίζονται από τις μάχες, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα μαζική άφιξη προσφύγων από τη Συρία.

Οι κατοικίες κατασκευάζονται κοντά σε ένα συριακό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, σε μια περιοχή στην οποία δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα αεροπορικά πλήγματα και μάχες που οδήγησαν στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Συριακές και ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των ανταρτών στην Ιντλίμπ αυτή την εβδομάδα παρά τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση, για μια κατάπαυση του πυρός στις 12 Ιανουαρίου. Σήμερα η Ρωσία δήλωσε πως εκατοντάδες Σύροι μαχητές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και φοβάται πως οι μάχες στην Ιντλίμπ -το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των ανταρτών στη Συρία έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια σύγκρουσης- μπορεί να οδηγήσει και άλλα εκατομμύρια ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα προκειμένου να αποτρέψει άλλο ένα προσφυγικό κύμα.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως οι δύο χώρες συζητούν την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ ώστε να φιλοξενηθούν εκτοπισμένοι Σύροι για τον χειμώνα.

Η τουρκική οργάνωση αρωγής Humanitarian Relief Foundation (ΙΗΗ) ανέφερε πως περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διέφυγαν προς τη μεθόριο με την Τουρκία τους τελευταίους πέντε μήνες και πως έχει σκοπό να κτίσει 10.000 κατοικίες περίπου 5 χλμ. από τα σύνορα.

«Παρέχουμε τρόφιμα και ρουχισμό στις οικογένειες στη μεταναστευτική διαδρομή, αλλά πρέπει επίσης να τους παράσχουμε καταφύγιο για τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΗΗ, Σερκάν Νερτζίς.

Ο Νερτζίς είπε πως οι κατοικίες θα παρέχουν καλύτερη προστασία από τους υφιστάμενους καταυλισμούς αντίσκηνων κοντά στα σύνορα. Οι κατοικίες «θα αρχίσουν να δέχονται τους φιλοξενούμενούς τους σε μερικές ημέρες», με στόχο να προσφέρουν κατάλυμα σε 60.000 ανθρώπους, είπε ο Νερτζίς.

Εικόνες από το πρόγραμμα δείχνουν σειρές κατοικιών υπό κατασκευή δίπλα σε αντίσκηνα που στεγάζουν τώρα τους εκτοπισμένους Σύρους στην περιοχή Καφρ Λούζιν της Ιντλίμπ, κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος Kizilay ανέφερε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι θα κατασκευάσει 1.000 οικιστικές μονάδες έκτακτης ανάγκης στην Ιντλίμπ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε 2-3 εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία εργάζεται ώστε να παράσχει καλύτερες συνθήκες για τους εκτοπισμένους Σύρους στην Ιντλίμπ στη διάρκεια του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ