ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: «Μάχη» με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: «Μάχη» με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων
IHA via AP

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακατάπαυστά τις έρευνές τους για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ της Τουρκίας. Ο επίσημος απολογισμός των Αρχών κάνει λόγο για 22 νεκρούς και 1.234 τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος, γνωστοποίησε πως «τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ»

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο Σοϊλού.

Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες καθώς και μια γυναίκα μετά από 17 ώρες.

Την επιχείρηση διάσωσης μετάδιδαν ζωντανά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Κατά τη διάρκειά της, μια διασώστρια μιλούσε συνεχώς με την παγιδευμένη γυναίκα, που ονομάζεται Αζίζε, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει.

Επίσης, μια έγκυος διασώθηκε επίσης από τα ερείπια 12 ώρες μετά τη φονική σεισμική δόνηση.

Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, είπε ότι 128 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από χθες το βράδυ, ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Ο Κουρούμ προσέθεσε ότι μια ομάδα 368 μελών βρίσκεται στο σημείο για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Ισχυρός σεισμός Τουρκία: Βίντεο από τη στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Ο Ερντογάν στην κηδεία μητέρας και γιου

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό, στην επαρχία Ελαζίγ.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

Σοβαρές υλικές ζημιές

Η δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 (τοπική ώρα), ήταν επιφανειακή και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε.

Ισχυρός σεισμός Τουρκία: Εικόνα απόλυτης καταστροφής στις πληγείσες περιοχές

Από το «χτύπημα» του Εγκελάδου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πολλά κτήρια που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε νωρίτερα πως «υπάρχουν περί τους 30 εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια στο Ελαζίγ». Δεν έχει διευκρινιστεί τίποτα σχετικά με τη μοίρα τους.

Πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD)ανέφερε ότι σημειώθηκαν 228 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Οι πρώτες μαρτυρίες

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές, περιέγραψε ότι είδε ένα κτήριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός», σημείωσε.

Εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

Δείτε εικόνες από την Τουρκία:

Εκατοντάδες ομάδες διασωστών στην περιοχή

Περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

«Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες στην περιοχή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης (AKUT).

«Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτήρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Τι είναι το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί είναι της Ανατολικής Ανατολίας.

Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

anatolia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ