ΚΟΣΜΟΣ

Νομίσματα Brexit: Κυκλοφόρησε καινούργια παρτίδα με νέα… ημερομηνία

Νομίσματα Brexit: Κυκλοφόρησε καινούργια παρτίδα με νέα… ημερομηνία
(AP Photo/Eric Gay)

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε το Σάββατο μια νέα σειρά αναμνηστικών νομισμάτων για το Brexit, αξίας 50 πενών, καθώς η προηγούμενη παρτίδα αχρηστεύτηκε όταν άλλαξε η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σημείο καμπής στην Ιστορία μας και αυτό το νόμισμα σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Σαγίντ Τζαβίντ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η καθυστέρηση του Brexit από τις 31 Οκτωβρίου στις 31 Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να σταλεί στο χυτήριο η αρχική παρτίδα σχεδόν 1 εκατομμυρίων κερμάτων της μισής λίρας που επάνω είχαν χαραγμένη.

Το νέο κέρμα με τη σωστή, πλέον, ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρει την επιγραφή «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη» και χαραγμένη ημερομηνία Brexit την 31η Ιανουαρίου. Περίπου 3 εκατομμύρια κέρματα θα κυκλοφορήσουν σε όλη τη χώρα από την Παρασκευή, και επιπλέον 7 εκατομμύρια αργότερα μέσα στο έτος.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου. Μια μεταβατική περίοδος τότε αρχίζει, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δίνοντας χρόνο στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους σχέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ