ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Ανησυχητική η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας

Κοροναϊός: Ανησυχητική η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας
AP Photo/Patrick Ngugi

Στα 10 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη, μετά τη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας για το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Πρόκειται για έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Γιουχάν, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, ενώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σε ένα tweet.

Η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Ο Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ: «Ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι εντυπωσιασμένος με τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς Κίνας για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

Πέμπτο κρούσμα στην Γαλλία

Tο πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας, Ανιές Μπιζίν.

Πρόκειται για την κόρη ενός 80χρονου Κινέζου τουρίστα, ο οποίος επίσης νοσεί και ανήκει στη λίστα των τεσσάρων πρώτων κρουσμάτων, όπως δήλωσε η Μπιζίν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Η γυναίκα νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Όπως μεταδίδει το CNNi, η πρώτη πτήση για τον επαναπατρισμό Γάλλων πολιτών από την Κίνα αναμένεται να απογειωθεί το βράδυ της Τετάρτης, ενώ μία 20μελής ιατρική ομάδα θα βρίσκεται στο αεροσκάφος.

Σε καραντίνα οι Γερμανοί που θα φτάνουν από την Κίνα

«Όλοι όσοι φτάνουν στη Φρανκφούρτη με αεροπλάνο θα φροντίζονται και θα διατρέφονται για τις επόμενες 14 ημέρες, και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί», δήλωσε η Άνε Γιαντς, υφυπουργός του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Έσσης, την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη.

Για τις ακριβείς συνθήκες καραντίνας γίνονται εντατικές συζητήσεις με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας που κινδυνεύει από λοίμωξη δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναμένει «τις επόμενες ημέρες» μια ειδική πτήση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία θα μεταφέρει Γερμανούς από το Γιουχάν. Ο επικεφαλής του υγειονομικού τμήματος της Φραγκφούρτης, Ρενέ Γκότσαλκ, δήλωσε ότι όλοι οι επαναπατριζόμενοι από την επαρχία Χουμπέι θα μπορούσαν υποθετικά να είχαν επαφή με τους μολυσμένους.

Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 7 έως το πολύ 14 ημέρες.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο νοσήσει κατά την πτήση, θα εισέρχεται αυτόματα στο σταθμό μόλυνσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης. Ο Γκότσαλκ εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα μόλυνσης από τον κορωναϊό στη Γερμανία μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη τη Δευτέρα, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Γιουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα.

Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης. Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κοροναϊού.

Δείτε live την εξάπλωση του κοροναϊού:

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Σε, σχεδόν, όλη την Κίνα έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού. Το Θιβέτ, μία από τις τελευταίες περιοχές όπου δεν είχε υπάρξει περιστατικό, ανακοίνωσε σήμερα πως εξετάζει ένα άτομο το οποίο φαίνεται ότι έχει μολυνθεί από τον ιό. Όπως αναφέρει το CNNi, το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως ο κοροναϊός δεν εξαπλώνεται μόνο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και σε πιο απομακρυσμένες, επαρχιακές γωνιές της χώρας.

Ο τελευταίος απολογισμός των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για 132 νεκρούς και τουλάχιστον 6.057 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, νούμερο που ξεπερνά τα κρούσματα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Σύνδρομου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003.

Οι υπηρεσίες Υγείας της ασιατικής χώρας επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με κάθε δυνατό μέσο, ενώ άλλες χώρες δρουν απομακρύνοντας τους πολίτες του μου μένουν στο «σημείο μηδέν»: την πόλη Γουχάν. Την ίδια ώρα, επιστήμονες εργάζονται με ταχείς ρυθμούς προσπαθώντας να αναπτύξουν το απαραίτητο εμβόλιο.

Εκτός Κίνας, έχουν υπάρξει 91 περιπτώσεις πιθανής και επιβεβαιωμένη μόλυνσης σε περισσότερες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα, στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε χθες η πρώτη περίπτωση μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

coronavirussars


Γράφημα με τα στοιχεία του κοροναϊού (αριστερά) και του ΣΟΑΣ (δεξιά)/Πηγή: CNNi

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στα ΗΑΕ

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Γιουχάν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.

Δεν έγινε σαφές εάν έχει προσβληθεί μόνο ένα μέλος της οικογένειας αυτής, ή πόσα μέλη της ταξίδεψαν στα ΗΑΕ.

Η Αυστραλία θα βοηθήσει υπηκόους τους να φύγουν από τη Χουμπέι

Οι Αρχές της Αυστραλίας θα βοηθήσουν υπηκόους τους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο του νέου κοροναϊού και θα τους θέσει σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Αποφασίσαμε (...) να καταρτίσουμε σχέδιο για τη διεξαγωγή επιχείρησης» προκειμένου να «αναχωρήσουν απομονωμένοι και ευάλωτοι Αυστραλοί» από την πόλη Γιουχάν και την επαρχία Χουμπέι, δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Τρία νέα κρούσματα στη Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε επτά.

Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Αεροσκάφος με 206 κατοίκους της Γιουχάν στο Τόκιο

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Γιουχάν, προσγειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 (τοπική ώρα· 01:40 ώρα Ελλάδας) στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Γιουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους Ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

AP 20029138602355


Πηγή: AP Photo/Koji Sasahara

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στη Γιουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από τη Γιουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ