ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Σε νέα επίθεση κατά Tούρκων στρατιωτών, θα απαντήσουμε

Ερντογάν σε Πούτιν: Σε νέα επίθεση κατά Tούρκων στρατιωτών, θα απαντήσουμε
Φωτογραφία αρχείου Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Τουρκία «θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει και νέα επίθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σήμερα, Τρίτη, αφού οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν άμεσα μέτρα για να βελτιώσουν τον συντονισμό των ενεργειών τους στη Συρία, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, επισημάνθηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες για την επαρχία Ιντλίμπ, οι οποίες περιλαμβάνουν και την αυξημένη συνεργασία τους για την «εξουδετέρωση των εξτρεμιστών».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιδοκίμασε την Τρίτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην Ίντλιμπ , σημειώνοντας πως τη θεωρούν ενέργεια αυτοάμυνας ως αντίποινα:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας, στον απόηχο της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε ένα φυλάκιο παρατήρησης που χρησιμοποιείτο για συντονισμό και αποκλιμάκωση και στηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες ενέργειες αυτοάμυνας της Τουρκίας, που έγιναν ως αντίποινα».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε «τις διαρκείς, αδικαιολόγητες και ανελέητες επιθέσεις του καθεστώτος της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ ενάντια τον πληθυσμό της Ιντλίμπ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ