ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί, τραυματίες και αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί, τραυματίες και αγωνία για τους εγκλωβισμένους
IHA via AP

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται τρία παιδιά και πέντε ενήλικες.

Επιπλέον, 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι οκτώ νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι αρκετοί είναι εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης ζημιές σε ακόμη άγνωστο αριθμό κατοικιών σε τέσσερα χωριά κοντά στο επίκεντρο.

AP 20054328788992 1


Πηγή: IHA via AP

Μάλιστα, οι τοπικές Αρχές του χωριού Gelenler αναφέρουν ότι τουλάχιστον τα μισά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Το εστιακό βάθος του ισχυρού σεισμού των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν 5 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Λέκκας: Είναι απόρροια του σεισμού του Ιανουαρίου

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χαρακτηρίζει τον σημερινό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν», τόνισε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι' αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Νεκροί, τραυματίες & αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ