ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός – ΠΟΥ: «Ολέθριο λάθος» να υποθέσει κάποια χώρα ότι δεν θα πληγεί

Κοροναϊός – ΠΟΥ: «Ολέθριο λάθος» να υποθέσει κάποια χώρα ότι δεν θα πληγεί
(Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Ανησυχία παγκοσμίως προκαλεί ο νέος κοροναϊός που ξέσπασε στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής. Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο – οι περισσότεροι εξ αυτών στην Κίνα- ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 82.000. Σε τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκές χώρες έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός μέχρι σήμερα, με πολλές από τις περιπτώσεις να συνδέονται με την Ιταλία. Σε τρία ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική, μάλιστα, ήταν η σημερινή δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί από τον νέο κοροναϊό, ενώ προειδοποίησε τις πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες, ότι θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι.

Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κοροναϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.

«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.

«Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε.

Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Γουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.

Ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες (Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν), ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό των χωρών και των εδαφών που πλήττονται από την ασθένεια.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων.

Ελλάδα: Τρία συνολικά τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι πέραν της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε θετικό στον ιό και το παιδί της καθώς και μια ακόμη γυναίκα που ζει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι 40χρονη γυναίκα που ζει στην περιοχή της Αθήνας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας για τον ιό. Νωρίτερα, είχε επισκεφτεί και ιδιωτικό θεραπευτήριο στο Νέο Φάληρο.

Η γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού, απευθύνθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εκεί οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να δώσει δείγμα προκειμένου να εξεταστεί για τον κοροναϊό. Όταν τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά οι θεράποντες ιατροί της ενημερώθηκαν για το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθήσουν και η γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της, θα νοσηλεύεται στο εξής στο Αττικόν νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

Ήδη, αναζητούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της και αυτό αφορά όσους συνταξίδεψαν με αυτήν αλλά και όσους συνάντησε από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα.

Ιταλία: 17 οι νεκροί και 650 τα κρούσματα

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία –όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου πολίτη- είναι 650, με 17, πλέον, νεκρούς, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Ιταλική Πολιτική Προστασία.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, Τζουζέπε Ιπόλιτο, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι η Ιταλία, στο εξής, θα δημοσιοποιεί μόνο πόσα κρούσματα παρουσιάζουν επιπλοκές, και τον αριθμό των νεκρών, «όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες».

Ισπανία: 24 κρούσματα

Σε 24 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία, αφού καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα στη Βαλένθια. Εξ αυτών, 22 βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ οι δύο περιπτώσεις έχουν θεραπευτεί.

Ελβετία: Έξι κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελβετία ανέρχεται στα έξι, αφού οι τοπικές αρχές εντόπισαν δύο ακόμη ασθενείς στο καντόνι του Άαργκαου.

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών νοσηλεύεται στη Ζυρίχη, καθώς βρέθηκε θετική στον Covid-19 ενώ στο Άαργκαου, ένας 26χρονος άνδρας έχει τεθεί σε απομόνωση. Και οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας είχαν ανακοινώσει ότι ένα πρόσωπο στη Γενεύη και ένα ζευγάρι στο καντόνι του Γκριζόν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ένα πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί την Τρίτη, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.

Ιράν: Στους 26 οι νεκροί

Εκτός Κίνας, το Ιράν είναι η χώρα όπου έχουν ανακοινωθεί οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια. Ο αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 26, ενώ επτά επιπλέον θάνατοι έχουν σημειωθεί σε σχέση με χθες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Τεχεράνης Κιανουσέ Τζαλανπούρ.

Κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Τζαλανπούρ δήλωσε πως καταγράφηκαν 106 νέα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στην επαρχία της Τεχεράνης και εκείνην της Γκιλάν (βόρεια) ανεβάζοντας στους 245 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στο Ιράν.

«Δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαστηρίων ανίχνευσης του Covid-19» αυξάνεται, και «έφθασε τα επτά [σήμερα] και θα φθάσει τα 15 μέχρι αύριο», πρέπει να αναμένουμε μια «ξαφνική αύξηση [του αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί] επειδή ο χρόνος αναμονής στα εργαστήρια θα μειωθεί», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.

Ο αριθμός των «106 νέων κρουσμάτων» αποτελεί ως εκ τούτου την πιο μεγάλη ημερήσια αύξηση που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές μετά την επίσημη παραδοχή της άφιξης του ιού στο Ιράν, στις 19 Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα «ο συνολικός απολογισμός [της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας] είναι 245 κρούσματα εκ των οποίων 26 θάνατοι», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ