ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν για τη Συρία
Turkish Presidency Press Service via AP, Pool

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία είχαν την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνάντηση την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών γύρω από το Ιντλίμπ, μετά την τελευταία κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, το οποίο στηρίζει η Ρωσία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

«Η συζήτηση ήταν λεπτομερείς και ήταν προσανατολισμένη στην ανάγκη να γίνει οτιδήποτε προκειμένου να τηρηθεί η αρχική συμφωνία στην ζώνη αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν, αφού εξέφρασαν την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία», μετέδωσαν τα πρακτορεία Ifax και Ria.

«Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν τη πιθανότητα νέων επαφών σε διάφορα επίπεδα για την Ιντλίμπ στο κοντινό μέλλον», κατέληξε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι θα προσπαθήσουν να οργανώσουν συνάντηση κορυφής σύντομα.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Κρεμλίνο: Η Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ελπίζουν ότι οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι ο Πούτιν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επεσήμαναν ότι η Ρωσία έπραξε ό,τι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτικών στα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πεσκόφ είπε ότι «έγινε λεπτομερής διάλογος για την κατάσταση γύρω από την συριακή Ιντλίμπ, εκφράσθηκε η μέγιστη ανησυχία σε σχέση με την αισθητή κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, την οποία προκάλεσαν οι τρομοκρατικές ομάδες και οι οποίες ενέτειναν τις επιθετικές τους ενέργειες κατά του συριακού στρατού».

Ραγδαίες εξελίξεις

Τούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.

Μάλιστα, μετά από σχετικό αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κι ενώ η Τουρκία απειλεί ότι «η Δαμασκός θα πληρώσει βαρύ τίμημα» μετά τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις, η Ρωσία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ανάμειξή της στα χθεσινά από αέρος πλήγματα κατά των τουρκικών στρατευμάτων, απειλεί ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία που είναι ικανά να εκτοξεύουν πυραύλος Κρουζ στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Ανησυχεί το Βερολίνο

Την «μεγάλη ανησυχία» του για την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία εξέφρασε το Βερολίνο και καταδίκασε την επίθεση εναντίον τουρκικών θέσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε για μια ακόμη φορά πολιτικές συνομιλίες προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει πράγματι δοθεί τουρκική εντολή να μην εμποδιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική κλιμάκωση στην βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα στο Ιντλίμπ και καταδικάζουμε την επίθεση σε τουρκικές θέσεις που οδήγησε στον θάνατο περισσότερων από 30 τούρκων στρατιωτών και σε μεγάλο αριθμό τραυματιών. Αυτή η κορύφωση της κατάστασης καθιστά σαφές με δραματικό τρόπο το πόσο επειγόντως πρέπει να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός για την περιοχή του Ιντλίμπ. Είναι αναγκαίο να διεξαχθούν σύντομα πολιτικές συνομιλίες για αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Υπενθύμισε ότι η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής συνάντηση για το θέμα.

«Μια τέτοια συνάντηση εξαρτάται από την Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι η πρόταση εξακολουθεί να ισχύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ