ΚΟΣΜΟΣ

Kορωνοϊός - ΗΠΑ: Πομπέο κατά Κίνας για ελλιπή στοιχεία σχετικά με τον ιό

Kορωνοϊός - ΗΠΑ: Πομπέο κατά Κίνας για ελλιπή στοιχεία σχετικά με τον ιό
AP Photo/Carolyn Kaster

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι η απάντηση των ΗΠΑ στο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού εμποδίστηκε από αυτό που χαρακτήρισε «ελλιπή στοιχεία» από την Κίνα, προσθέτοντας ότι είναι απογοητευτικό να λαμβάνουν πληροφορίες από το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Οι πληροφορίες που λάβαμε από το μέτωπο αυτού του πράγματος δεν ήταν τέλειες και μας οδήγησαν σε ένα σημείο όπου μεγάλο μέρος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε σήμερα μας έχει βάλει πίσω από τις εξελίξεις», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Αποδείχθηκε απίστευτα απογοητευτικό να συνεργαζόμαστε με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να πάρουμε στα χέρια μας το σύνολο των στοιχείων», δήλωσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι «ικανοποιημένος με τις προσπάθειες» που κατέβαλε το Πεκίνο για να ανακόψει την επιδημία, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν.

«Τα στοιχεία από την Κίνα ήταν ελλιπή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πομπέο σε άλλη συνέντευξή του, στο Fox News. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε, ωστόσο, βέβαιος πως οι ΗΠΑ μπορούν να διαχειριστούν τον ιό.

«Πρέπει να το κάνουμε σωστά», δήλωσε ο Πομπέο στο CNBC.

Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετά τεστ για την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊου, τα οποία αυξάνονται με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και η λίστα με τα θύματα. Ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της να παραδώσει ένα εκατομμύριο πακέτα με τέστ αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει την έγκριση ποσού ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο ψήφισε η Γερουσία.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας για την ανάπτυξη εμβολίων, εξετάσεων και πιθανών θεραπειών, αλλά και στις πολιτείες της χώρας για προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Συναγερμός με κρουαζιερόπλοιο ανοικτά της Καλιφόρνιας

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι διέταξαν ένα κρουαζιερόπλοιο με περίπου 3.500 άτομα - συμπεριλαμβανομένων 142 Βρετανών - να ρίξει άγκυρα στα ανοικτά της Καλιφόρνιας και να μην δέσει στην ακτή έως ότου υποβληθούν σε εξετάσεις όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα, αφού ένας πρώην ταξιδιώτης του πλοίου πέθανε από τον ιό.

Πρόκειται για έναν 71χρονο από το Σακραμέντο, που αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο τον προηγούμενο μήνα και άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη.

Δύο ακόμη άτομα που είχαν επιβιβαστεί στην ίδια κρουαζιέρα έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και νοσηλεύονται στην Καλιφόρνια.

Grand Princess


Πηγή: California National Guard via AP

Την Πέμπτη, ελικόπτερα της ακτοφυλακής έριξαν με σχοινιά τεστ για τον κορωνοϊό στο Grand Princess, ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο, μήκους 290 μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ