ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί για να πιέσει την ΕΕ»: Τι λένε οι πρόσφυγες στην Αδριανούπολη

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί για να πιέσει την ΕΕ»: Τι λένε οι πρόσφυγες στην Αδριανούπολη
AP Photo/Emrah Gurel

Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters στην Αδριανούπολη αποκαλύπτει μία άλλη πλευρά της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η Σάουσαν αλ- Μουσάβα στο άκουσμα, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας για να περάσουν οι μετανάστες στην Ευρώπη, η μητέρα τεσσάρων παιδιών -από τη Συρία- εγκατέλειψε το στρατόπεδο προσφύγων στην ανατολική Τουρκία που διέμενε και κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, έξι μέρες αργότερα η Μουσάουα και τα παιδιά της, συμπεριλαμβανομένων δύο γιων με εγκεφαλική παράλυση, παραμένουν στην Αδριανούπολη, κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι καθώς το όνειρό τους για μια νέα ζωή στην Ευρώπη αργοσβήνει.

«Γιατί ο Ερντογάν μάς έκανε τέτοιο πράγμα, ενώ ήξερε ότι δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος;» ήταν η απορία που εξέφρασε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Χιλιάδες άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και την Αφρική βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει. Κάποιοι, όπως η Μουσάουα, δηλώνουν ότι έχουν ξοδέψει όλα τους τα λεφτά προκειμένου να φτάσουν μέχρι τα σύνορα και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.

Άλλοι άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να επιστρέψουν στις τουρκικές πόλεις από όπου ξεκίνησαν, εκεί όπου είχαν «χτίσει» μια προσωρινή ζωή, δουλεύοντας για το μεροκάματο.

«Κάποιοι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικόπαιδων, εξακολουθούν να ελπίζουν. Κάθονται στις όχθες του ποταμού Έβρου, τρώγοντας μπισκότα, πατατάκια και αναψυκτικά περιμένοντας να σταλεί βοήθεια από κάπου», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Πριν μία εβδομάδα, η Τουρκία -στην ενδοχώρα της οποίας βρίσκονται περίπου 3.6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία- δήλωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2016,που είχε ως στόχο την διακοπή των προσφυγφικών ροών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την οικονομική ενίσχυση της Άγκυρας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Ερντογάν μας χρησιμοποιεί για να πιέσει την ΕΕ για περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο Ταμάμ Σρμίνι, ένας 21χρονος από το Χαλέπι. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχουμε μέλλον στην Τουρκία», συμπληρώνει.

Αυτός και άλλοι έξι Σύροι περπατούσαν μέσα σε χωράφια, με τη βοήθεια χαρτών που είχαν στα κινητά τους, ελπίζοντας να βρουν ένα σημείο που θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ένας άνδρας από το Σουδάν, έκανε λόγο στο Reuters και για «λαθρεμπόρους που εκμεταλλεύονται την απελπισία των μεταναστών» και ζητούν 50 λίρες (σ.σ. περίπου 7 ευρώ) το κεφάλι, για να τους οδηγήσουν στις περιοχές όπου θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα.

Η Τουρκία, πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν ζήτησε από τους Σύρους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την χώρα.

«Μας έχουν πετάξει στα σκυλιά», ήταν η τελευταία κουβέντα της Μουσάουα, που θεωρεί πια ανέφικτο να ονειρευτεί μια διαφορετική ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ