ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση MH17: Ξεκινά η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ουκρανία

Πτήση MH17: Ξεκινά η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Ουκρανία
AP Photo/Peter Dejong

Αρχίζει σήμερα στην Ολλανδία η δίκη των τεσσάρων ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες για τη δολοφονία των 298 επιβαινόντων της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines, το οποίο είχε συντριβεί στην Ουκρανία το 2014.

Το Boeing 777 είχε καταπέσει εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, μετά την κίνηση των Ρώσων να στηρίξουν τους αντάρτες που είχαν καταλάβει την περιοχή.

Οι ερευνητές των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους υποστηρίζουν ότι έχουν αποδείξεις ότι το πυραυλικό σύστημα Buk που προκάλεσε τη συντριβή του Boeing προήλθε από μια στρατιωτική βάση στη Ρωσία.

Η παρουσία πάντως των κατηγορουμένων, τρεις εκ των οποίων είναι Ρώσοι και ένας από την ανατολική Ουκρανία, στη δίκη δεν θεωρείται πιθανή.

Καμία χώρα δεν εξέδωσε τους πολίτες της, ωστόσο ένας εκ των Ρώσων θα παρουσιάσει στο δικαστήριο ομάδα υπεράσπισης ενώ το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δεχτεί κατάθεσή τους μέσω βιντεοκλήσεις.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή της στη φονική επίθεση της 17ης Ιουλίου 2014. Οι επιβαίνοντες της πτήσης προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες.

Τα δύο τρίτα των θυμάτων ωστόσο ήταν Ολλανδοί, γι’ αυτό και η Ολλανδία ηγήθηκε των ερευνών με αποτέλεσμα η δίκη να διεξαχθεί με βάση το ολλανδικό νομικό σύστημα, ενώ θα καταθέσουν και συγγενείς των θυμάτων.

Ποιος θα καταθέσει στοιχεία;

Λίγα είναι γνωστά για την ταυτότητα των ανθρώπων που θα καταθέσουν ενώπιον των τριών δικαστών.

Μη επιβεβαιωμένες αναφορές λένε ότι υπάρχουν 13 μάρτυρες στη δίκη, η ταυτότητα των οποίων παραμένει μυστική. Το δικαστήριο θα μπορέσει να περιλάβει και ανώνυμες καταθέσεις αν χρειαστεί, ενώ η δίκη μπορεί να κρατήσει περισσότερα από τρία χρόνια.

Ποιοι είναι οι ύποπτοι;

Δύο από τους κατηγορούμενους συνδέονται με τη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία πληροφοριών GRU, η οποία συνδέεται συχνά με κυβερνοσυνωμοσίες:

Οι τέσσερις άνδρες είναι: -Ιγκόρ Γκίρκιν, γνωστός ως Στρέλκοφ. Πρώην διοικητής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, του είχε δοθεί ο τίτλος του υπουργού Άμυνας στην ορισμένη από τους αντάρτες κυβέρνηση της ουκρανικής πόλης του Ντόνετσκ.

-Σεργκέι Ντουμπίνσκι, γνωστός ως Κσμούρι. Υπάλληλος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, σύμφωνα με τους ερευνητές. Λένε ότι αναφερόταν στον Γκίρκιν και ήταν σε συχνή επαφή με τη Ρωσία.

-Όλεγκ Πουλάτοφ, γνωστός ως Γκιούτζα. Είναι πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων της GRU και έγινε αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ντόνετσκ.

-Λεονίντ Κσαρτσέντκο, γνωστός ως Κνοτ. Ουκρανικής εθνικότητας χωρίς στρατιωτικό παρελθόν που ηγείτο μιας μαχητικής ομάδας ως διοικητής στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ