ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν σε Τουρκία: Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα σύνορα με την Ελλάδα

Κομισιόν σε Τουρκία: Απομακρύνετε τους μετανάστες από τα σύνορα με την Ελλάδα
AP Photo/Virginia Mayo

Σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τη συνάντησή τους ότι η Τουρκία θα πρέπει να μετακινήσει πρόσφυγες και μετανάστες μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση θα απαιτήσει ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας της.

Όπως ανέφερε ακόμα για τη διασφάλιση του δικαιώματος ασύλου, χρειάζονται «υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων - ιδιαίτερα των ανηλίκων - που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά».

Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες τόσο της ίδιας όσο και του προέδρου της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ, όπου αναμένεται να συζητηθούν μέτρα μείωσης της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συνάντηση Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. - Tι θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση, ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμένω να επιστρέψω από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Από πλευράς των Βρυξελλών έχει ανακοινωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα τεθούν επί τάπητος «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ