Πρόβλεψη Μέρκελ: Το 60% με 70% των Γερμανών θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό
Πηγή: AP Photo/Markus Schreiber

Στην πρόβλεψη ότι «το 60% έως 70% των ανθρώπων στη Γερμανία θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό», προχώρησε, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τρίτη λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται παρόντες στην αίθουσα, αμέσως μετά τη δήλωση της Καγκελαρίου έπεσε σιωπή στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει αν η αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί δική της εκτίμηση ή προέρχεται από επιστημονική έρευνα ή εκτίμηση.  

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση που δεν είχαμε ποτέ πριν. Τώρα εξαρτάται πραγματικά από εμάς. (...) Το βάρος πέφτει στον Γενς Σπαν (σ.σ. υπουργός Υγείας της Γερμανίας). Τα πάει πραγματικά καλά. Αυτό αποτελεί επίσης κίνητρο για το εγγύς μέλλον. Επειδή η κρίση, φυσικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Η Μέρκελ, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε επανειλημμένες συναντήσεις με το αρμόδιο υπουργείο, γνωστοποίησε επίσης ότι ζήτησε τη ματαίωση ακόμη περισσότερων μαζικών εκδηλώσεων με στόχο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Ανησυχούν οι πολίτες 

Τα καταγεγραμμένα μέχρι την Τρίτη κρούσματα του νέου κορωνοϊού Covid-19 στη Γερμανία ήταν περισσότερα από 1.200, με πέντε από αυτά - ανάμεσά τους ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων - να καταγράφονται στην Σαξονία - 'Ανχαλτ, το τελευταίο ομόσπονδο κρατίδιο που επλήγη από τη νέα επιδημία. 

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και αύξηση της ανησυχίας των πολιτών, με αποτέλεσμα μόνο την περασμένη εβδομάδα να έχουν γίνει περισσότερες από 35.000 εξετάσεις μόνο σε ιδιωτικά ιατρεία συμβεβλημένα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Γερμανία έχει σήμερα τη δυνατότητα να διενεργεί περίπου 12.000 τεστ την ημέρα. Ο Σύνδεσμος των Ιατρών Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία (KBV) συνέστησε πάντως ψυχραιμία και ζήτησε από τους πολίτες να μην πηγαίνουν στα ιατρεία εάν δεν έχουν κάποιο από τα συμπτώματα του κορωνοϊού ή αν έχουν έρθει σε επαφή με άτομο το οποίο έχει ήδη διαγνωσθεί.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα γερμανικά κρατίδια ανακοινώνουν περιορισμούς για τις μαζικές εκδηλώσεις. Σήμερα η Βρέμη και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, η οποία έχει και τα περισσότερα μέχρι τώρα κρούσματα, ανακοίνωσαν ότι ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν άνω των 1.000 ατόμων. Στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία αποφασίστηκε επιπλέον ότι εφόσον πρόκειται για αθλητικό ή καλλιτεχνικό γεγονός, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές. Ακόμη και εκδηλώσεις με λιγότερα άτομα μπορούν να ακυρωθούν, εφόσον οι τοπικές αρχές κρίνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Τα μέτρα πρόκειται να επανεξεταστούν στις 26 Μαρτίου.

Στο ίδιο πνεύμα, η πόλη της Νυρεμβέργης, όπου στις 31 Μαρτίου επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε στην Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι ο αγώνας μπορεί να γίνει μόνο με άδειες κερκίδες.

Κριτική από συνδικάτα 

Ενόψει πάντως της αυξανόμενης ανασφάλειας των πολιτών και των διαφόρων θεωριών που διακινούνται, το Συνδικάτο της Αστυνομίας (GdP) ζήτησε χθες με ανακοίνωσή του «περισσότερη ηγετική στάση» και συχνότερες δημόσιες τοποθετήσεις από την πλευρά της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ.

«Σε εποχές αβεβαιότητας, οι άνθρωποι χρειάζονται από την πολιτική ηγεσία τους διαφάνεια στην ενημέρωση, κατανοητές οδηγίες και ξεκάθαρη γλώσσα. Από την Καγκελάριο θα περιμέναμε τώρα να προχωρήσει μπροστά, να αποδείξει την δύναμή της και να δώσει τα απαραίτητα παραδείγματα», αναφέρει το Συνδικάτο.

Διαβάστε επίσης