ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε το νέο του κόμμα - Παρουσιάζεται σαν «φάρμακο» κατά του Ερντογάν

Τουρκία: Ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε το νέο του κόμμα - Παρουσιάζεται σαν «φάρμακο» κατά του Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου / Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας και υπουργός Εξωτερικών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε επισήμως σήμερα το πολιτικό κόμμα του, με την ελπίδα να συνασπίσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 2003. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023.

Ο Αλί Μπαμπατζάν, 52 ετών, παρουσίασε το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva) στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα. Στα τουρκικά, «deva» σημαίνει «φάρμακο».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπαμπατζάν τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου Συντάγματος που να ενισχύει τον διαχωρισμό των εξουσιών, ο οποίος εξασθένησε μετά την υιοθέτηση το 2018 ενός προεδρικού συστήματος. Ζήτησε επίσης να γίνουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διευρυνθούν οι ελευθερίες.

«Η ώρα της δημοκρατίας ήρθε, η ώρα της προόδου ήρθε», τόνισε.

«Είμαστε εναντίον της πολωτικής ρητορικής που συνοδεύεται από απειλές», πρόσθεσε σε μια συγκαλυμμένη επίθεση εναντίον του Ερντογάν.

Προσωπικότητα σεβαστή από τις αγορές λόγω της σταθερότητας της τουρκικής οικονομίας όταν ήταν αυτός υπουργός Οικονομίας (2002-2007), ο Μπαμπατζάν έγινε στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών και μετά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ιδρυτικό μέλος του AKP, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται ο Ερντογάν, ο Μπαμπατζάν παραιτήθηκε πέρυσι εξαιτίας «βαθιών διαφορών» με την ηγεσία του κόμματος και επικαλούμενος την ανάγκη για «ένα νέο όραμα» για την Τουρκία.

Ο Μπαμπατζάν είναι γνωστός για το τεχνοκρατικό προφίλ του και για τον μετρημένο τόνο του μάλλον, παρά για το χάρισμά του ή για τις ρητορικές του ικανότητες.

Όμως η εξειδίκευσή του σε οικονομικά ζητήματα θα μπορούσε να προσελκύσει ορισμένους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευθεί από το AKP, την ώρα που η Τουρκία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, μ' ένα ασταθές νόμισμα, υψηλό πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Οι παρατηρητές αναρωτιούνται αν ο προκάτοχος του Ερντογάν στην προεδρία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, θα συνεργασθεί με τον Μπαμπατζάν, πάντως δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ιδρυτικών μελών που το κόμμα παρουσίασε σήμερα.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την παραίτησή του από το AKP, τον Σεπτέμβρη του 2019, ο Μπαμπατζάν είχε επισημάνει στην εφημερίδα Karar ότι το κυβερνών κόμμα «έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αξίες», υπογραμμίζοντας ότι ο Γκιούλ στηρίζει το νέο κόμμα, αλλά δεν θα συμμετέχει επισήμως σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ