ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως - Lockdown σε Ευρώπη και Ασία

Κορωνοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως - Lockdown σε Ευρώπη και Ασία
AP Photo/Thibault Camus

Αυξάνεται συνεχώς η λίστα με τις χώρες που επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και γενικότερα την καθημερινότητα των πολιτών τους, προκειμένου να συγκρατήσουν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ο οποίος μετράει πλέον περισσότερους από 197.000 ασθενείς παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 7.900.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τα σύνορά της για 30 ημέρες, περιορισμοί στην κυκλοφορία αναμένεται στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Η ημιαυτόνομη περιοχή του Μακάο, στην Κίνα, απαγόρευσε εξάλλου σε όλους τους ταξιδιώτες από υπερπόντιες χώρες να εισέρχονται στο έδαφός του ενώ και η Ταϊβάν προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που απαγορεύει ξένους τουρίστες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν παγκοσμίως 817 νέοι θάνατοι (δηλαδή 817 περισσότεροι συγκριτικά με τη Δευτέρα) ενώ την Τρίτη επίσης καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει αναφερθεί από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 15.744 νέοι ασθενείς. Μέχρι τώρα ο υψηλότερος αριθμός ήταν 14.153 και είχε καταγραφεί στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνεται πως το αρνητικό ρεκόρ θανάτων που αναφέρονται σε ημερήσια βάση σπάει σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Μαρτίου.

Ο κορονοϊός έχει πλέον εξαπλωθεί σε 166 χώρες με την Γκάμπια και το Κιργιστάν να αναφέρουν τα πρώτα τους κρούσματα. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 7.989 νεκροί εξαιτίας του κορωνοϊού, έχουν καταγραφεί 198.718 κρούσματα και 82.779 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Η κατάσταση στην Ιταλία, τη χώρα πλέον που πλήττεται περισσότερο από τον ιό, κρίνεται απελπιστική, καθώς το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 31.506 και οι νεκροί τους 2.503. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρχισε να αναθεωρεί τη στρατηγική του, προαναγγέλλοντας δέσμη περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλειστεί στο καβούκι τους, με την εξαίρεση πάντα του Ηνωμένου Βασιλείου, στις ΗΠΑ 37 πολιτείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των σχολείων ενώ ο Λευκός Οίκος συμβουλεύει τους πολίτες να μη συγκεντρώνονται σε ομάδες μεγαλύτερες των 10 ατόμων. Στις ΗΠΑ κρούσματα έχουν εμφανιστεί πλέον και στις 50 πολιτείες, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται πλέον στους 108.

Κορωνοϊός στην Κίνα: 11 νέοι θάνατοι και 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τρίτη

Αυστηρά μέτρα παίρνει και η Σαουδική Αραβία όπου όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σταματούν να εργάζονται για 15 ημέρες. Την Τρίτη, εξάλλου, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους μουσουλμάνους να προσεύχονται καθημερινά αλλά και στην μεγάλη προσευχή της Παρασκευής μέσα στα τζαμιά ως μέτρο πρόληψης.

Μέτρα και πριν την εμφάνιση κρουσμάτων

Στις χώρες που «υποδέχτηκαν» τον ιό ανήκει πλέον και το Μαυροβούνιο, το οποίο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματά του, δύο γυναίκες 72 και 47 ετών που είχαν είχαν φτάσει στη χώρα πριν από 12 ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία.

Το Μαυροβούνιο ωστόσο έχει ήδη «σφραγίσε» τα σύνορά του, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό. Επίσης, έχουν κλείσει σχολεία, καταστήματα εστίασης και έχει ανασταλεί η δημόσια συγκοινωνία για να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει, επίσης, δημόσιες συναντήσεις και παροτρύνει τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ