ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - CNNi: Η πανδημία στις ΗΠΑ ενδεχομένως να κρατήσει 18 μήνες

Κορωνοϊός - CNNi: Η πανδημία στις ΗΠΑ ενδεχομένως να κρατήσει 18 μήνες
AP Photo/Kevin Hagen

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η πανδημία του κορωνοϊού να διαρκέσει έως και 18 μήνες ή και περισσότερο, και να περιλαμβάνει «πολλαπλά κύματα ασθένειας», σύμφωνα με έκθεση που περιήλθε στο CNNi, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 10.000.

Παρόλο που το έγγραφο δεν υποστηρίζει ότι η διοίκηση Τραμπ πιστεύει ότι η πανδημία θα διαρκέσει τόσο πολύ, υποδεικνύει ότι οι αρχές πρέπει να επανεκτιμήσουν το χρονοδιάγραμμα ετοιμότητας αντιμετώπισης της κρίσης.

Το σχέδιο περιγράφει επίσης τους κινδύνους που ενέχει η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού - ένα πρόβλημα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ήδη, καθώς το ξέσπασμα στις ΗΠΑ δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Περισσότερα από 2.700 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ το τελευταίο εικοσιτετράωρο και συγκεκριμένα από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Πέμπτης. Συνολικά, πάνω από 10.919 πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, ενώ σε τουλάχιστον 163 ανέρχονται οι θάνατοι.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

us stats


Πηγή: CNNi, Curt Merrill / Το γράφημα αντλεί στοιχεία από τους επίσημους φορείς

Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται καθώς όλο και περισσότερα τεστ κορωνοϊού είναι διαθέσιμα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση των συντακτών στον Λευκό Οίκο ότι «δεκάδες χιλιάδες» έλεγχοι διενεργούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα.

Στη Νέα Υόρκη, σχεδόν 8.000 έλεγχοι έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο στο CNNi. Αξιωματούχοι λίγο αργότερα ανακοίνωσαν υπάρχουν 4.152 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αντισταθμίσει τις πιθανές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών και θα αναπτύξει δύο πλωτά νοσοκομεία προκειμένου να ενισχυθεί η ιατρικής ικανότητας.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα οργανώσει την αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου, του US Comfort, που διαθέτει 1.000 δωμάτια και χειρουργεία» και θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, είπε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

«Όταν διενεργείς 8.000 ελέγχους», είπε ο Κουόμο, «οι αριθμοί θα αυξηθούν εκθετικά».

«Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Στο οικονομικό επίπεδο, ο Τραμπ εκτιμά πως η υπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί σε 20% στις ΗΠΑ εξαιτίας των ζημιών που θα προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 είναι απλά «το χειρότερο από τα πιο ζοφερά σενάρια».

Με πληροφορίες από το CNNi: US government is preparing for the possibility of a coronavirus pandemic that could last up to 18 months and 'include multiple waves of illness', by Christina Maxouris and Dakin Andone

ΔΗΜΟΦΙΛΗ