ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ισπανία: Στους 1.725 οι νεκροί – Πάνω από 28.000 κρούσματα

Κορωνοϊός – Ισπανία: Στους 1.725 οι νεκροί – Πάνω από 28.000 κρούσματα
(AP Photo/Emilio Morenatti)

Στα χνάρια της Ιταλίας φαίνεται πως ακολουθεί η Ισπανία, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για 1.725 νεκρούς από κορωνοϊό συνολικά -394 νέους σε 24 ώρες- ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 28.572.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.600 μέσα σε 24 ώρες, αυξημένα από 24.926 το Σάββατο.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σαρώνει» την Ευρώπη, με την Ιταλία να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θανάτων το Σάββατο και τη Γερμανία να ανακοινώνει 2.000 νέα κρούσματα την Κυριακή το πρωί.

Η Ισπανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό –η δεύτερη στη λίστα μετά από τη Ιταλία.

Μάλιστα, σε αρκετές πόλεις έχει βγει ο στρατός στους δρόμους για να τηρηθεί η δημόσια τάξη.

13.000 νεκροί σε ολο τον κοσμο

Περισσότεροι από 305.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περισσότεροι από 13.000 έχουν πεθάνει.

Οι θάνατοι στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα, όπου και καταγράφηκε αρχικά το ξέσπασμα του COVID-19 σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο «χάρτη» του ιού

ΠΟΫ: Πρέπει να εντοπιστούν όσοι νοσούν

Οι χώρες δεν μπορούν απλά να απομονώσουν τις κοινωνίες τους για να νικήσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάικ Ράιαν, στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC.

«Σε αυτό που πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι να εντοπίσουμε αυτούς που νοσούν, αυτούς που έχουν τον κορονοϊό και να τους απομονώσουμε, να βρούμε τις επαφές τους και να τις απομονώσουμε» δήλωσε ο Ράιαν.

Την Παρασκευή ο Οργανισμός προειδοποίησε και τους νέους, αναφέροντας πως δεν είναι «ανίκητοι» μπροστά στην πανδημία του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα, τους έκανε έκκληση να περιορίσουν την κοινωνική ζωή τους για να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους.

«Έχω ένα μήνυμα για τους νέους: δεν είστε ανίκητοι. Αυτός ο ιός μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο για εβδομάδες κι ακόμα και να σας σκοτώσει. Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε, οι επιλογές που κάνετε στις μετακινήσεις σας μπορεί να αποτελέσουν ζήτημα ζωής και θανάτου για κάποιον άλλο» είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τη Γενεύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΫ, το παράδειγμα της Γουχάν, της εστίας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα όπου τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφεται κανένα εγχώριο κρούσμα, είναι μια «ελπίδα» για τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ