ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 1.331 οι θάνατοι στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τις 25.000 τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 1.331 οι θάνατοι στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τις 25.000 τα κρούσματα
(Julien Chatellier/Dicod via AP)

Στους 1.331 ανέρχονται οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, αφού μέσα σε 24 ώρες άλλοι 231 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η αύξηση αυτή, της τάξης του 21%, συνιστά πάντως μια ελαφριά κάμψη στον αριθμό των θανάτων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Στον απολογισμό περιλαμβάνονται μόνο οι ασθενείς που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, αλλά οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν και στοιχεία από θανάτους σε οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα αυξηθούν.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμο Σαλμόν πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα. Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

"Ο κατ' οίκον περιορισμός θα διαρκέσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τις συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου", το οποίο προτείνει την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 28 Απριλίου, δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σιμπέτ Ντιαγιέ, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Υψηλότερος ο αριθμός των θανάτων

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας νοσοκομείων είχε δηλώσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού είναι πολύ ψηλότερος από τον επίσημο, ημερήσιο απολογισμό της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει μόνο όσους πεθαίνουν στα νοσοκομεία και όχι αυτούς που πεθαίνουν στο σπίτι τους ή σε οίκους ευγηρίας.

«Γνωρίζουμε μόνο τα στοιχεία που παρέχονται από τα νοσοκομεία… Η αύξηση στα επίσημα στοιχεία είναι ήδη μεγάλη, αλλά οι απόλυτοι αριθμοί χωρίς αμφιβολία θα είναι ουσιαστικά πολύ υψηλότεροι εάν προσθέσουμε αυτό που συμβαίνει στους οίκους ευγηρίας καθώς και τους ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι τους», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βαλτού, πρόεδρος της ομοσπονδίας νοσοκομείων της Γαλλίας, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Με «αερογέφυρα» με την Κίνα θα μεταφερθούν στη χώρα προστατευτικές μάσκες

Αερογέφυρα πρόκειται να στηθεί μεταξύ Γαλλίας και Κίνας για να μεταφερθούν στην πρώτη εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε στη Γερουσία από τον αντιπολιτευόμενο γερουσιαστή, του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Φιλίπ Νταλιέρ, ο οποίος έκανε λόγο για «προβλήματα μεταφοράς των μασκών», ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε ότι μεταφορικά αεροσκάφη θα πάνε στην Κίνα για να παραλάβουν τα υλικά αυτά. «Αυτό προβλέπεται, τα ναυλώσαμε, μπορούμε να μιλήσουμε για την εικόνα μιας αερογέφυρας, αυτό θα συμβεί», συνέχισε.

Σε περίπτωση ανάγκης, το γαλλικό κράτος μπορεί επίσης «να κάνει έκκληση στις εθνικές (αεροπορικές) εταιρείες» που σήμερα η εμπορική δραστηριότητά τους έχει περιοριστεί και «μας έχουν ήδη αναφέρει ότι είναι διαθέσιμες» για να μεταφέρουν από το εξωτερικό Γάλλους πολίτες που έχουν μπλοκαριστεί σε άλλες χώρες ή για να αναζητήσουν μάσκες, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι παρήγγειλε περίπου 250 εκατομμύρια μάσκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ