ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Διασωληνωμένη» η οικονομία της Ιταλίας - Πλήγμα έως και 52 δισεκατ. ευρώ

Κορωνοϊός: «Διασωληνωμένη» η οικονομία της Ιταλίας - Πλήγμα έως και 52 δισεκατ. ευρώ
AP Photo/Luca Bruno

Να υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση του κορωνοϊού κινδυνεύει η ιταλική οικονομία, σύμφωνα με την Εμπορική Ένωση Ιταλίας Confcommercio, καθώς είναι η πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία με τα κρούσματα και τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει και εκείνα της Κίνας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Confcommercio, «με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, των υπηρεσιών και επαγγελμάτων, η κρίση αυτή, με την προοπτική μακράς παράτασής της, θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα η εμπορική αυτή ένωση «θεωρεί ρεαλιστική πρόβλεψη ότι η χώρα θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά μόνο τον Οκτώβριο». Σε αυτή την φάση, όπως τονίζεται, ο μόνος παραγωγικός τομέας, ο οποίος αυξάνει τις πωλήσεις, είναι εκείνος των τροφίμων, με άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία έχει προκαλέσει σοκ και δέος σε όλον τον πλανήτη με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών να ανέρχεται πλέον σε 74.386 και τους νεκρούς να φτάνουν τους 7.503. Παράλληλα, 9.362 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο την Τετάρτη 683 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Ποινή φυλάκισης

Εκτός από την αύξηση του προστίμου από 400 μέχρι 3000 ευρώ για όποιον μετακινείται από το σπίτι του χωρίς μια σημαντική αιτία, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε υιοθέτησε ένα ακόμη μέτρο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας:

Όποιος γνωρίζει ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό και βγαίνει από το σπίτι του, με στόχο να σπάσει την καραντίνα, στην Ιταλία στο εξής θα τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μέχρι πέντε χρόνια, διότι προκαλεί την εξάπλωση της επιδημίας και απειλεί την δημόσια υγεία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανώτατη διάδοση του ιού, στην Ιταλία είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ συνιστά τη μέγιστη προσοχή στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας και πρόληψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ