ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε «νέα Γουχάν» μετατρέπεται η Νέα Υόρκη - Ραγδαία αύξηση των θυμάτων

Κορωνοϊός: Σε «νέα Γουχάν» μετατρέπεται η Νέα Υόρκη - Ραγδαία αύξηση των θυμάτων
(AP Photo/Mary Altaffer)

Σε «νέα Γουχάν», την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός,  μετατρέπεται η Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην πολιτεία αυξήθηκε ραγδαία μέσα σε 24 ώρες, με 100 επιπλέον νεκρούς, ανεβάζοντας στους 385 το σύνολό τους από την έναρξη της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα το πρωί, η πολιτεία των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει πάνω από 37.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Κουόμο, συνολικά 5.327 άνθρωποι νοσηλεύονται, 1.290 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνολικά έχει δοθεί εξιτήριο σε 1.517 ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες βράδυ τους 1.000.

Κάτω των 45 ετών οι μισοί ασθενείς

Σκιαγραφώντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 στη Νέα Υόρκη, η έρευνα την οποία επικαλέστηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο έδειξε ότι οι ασθενείς είναι κυρίως ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το τμήμα υγείας της Νέας Υόρκης, έγινε γνωστό ότι σχεδόν μισοί από τους ασθενείς της πόλης που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είναι κάτω από 45 ετών, με την μεγάλη πλειοψηφία αυτών να επιβιώνουν.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβάρυνση των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς αναλογούν στο 56% των περιπτώσεων και το 61% των θανάτων.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό νοσηλείας σε κάποιο νοσοκομείο της πόλης είναι 18%, σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το CNBC.

70 έως 150 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ

Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν τις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες. Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, παρατηρεί έναν «διπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κάθε τρεις ημέρες» δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο.

Οι ειδικοί στις προβλέψεις εξέλιξης του ιού «βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι το ποσοστό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις ημέρες. Πρόκειται για μια δραστική άνοδο των ποσοστών μόλυνσης», επισήμανε ο κυβερνήτης.

Η πόλη της Νέας Υόρκης θα αρχίσει να κλείνει δρόμους για την κυκλοφορία και θα απαγορεύσει τα αθλήματα που απαιτούν στενή επαφή στα πάρκα, στη μάχη της εναντίον του νέου κορωνοϊού, έγινε χθες γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο επισήμανε επίσης ότι το κλείσιμο των δρόμων αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα και διευκρίνισε ότι αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ, θα απαγορευτούν από τα πάρκα της πόλης, αρχικά σε εθελοντική βάση, εφόσον συμμορφωθούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει δεκαπλάσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι, με απολογισμό 30.811 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 285 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ