ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η χώρα

Βενεζουέλα: Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης η χώρα
REUTERS / HANDOUT

Σε “κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης” κήρυξε τη χώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, επικυρώνοντας το διάταγμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

“Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ από τη δημοσίευσή του και η νομιμότητά του, η εγκυρότητά του και η ισχύς του είναι αμετάκλητες, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον νόμο”, αναφέρει το δικαστήριο σε γνωμοδότησή του.

Επί της ουσίας, το διάταγμα προβλέπει κυρίως ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στα μέσα των ιδιωτικών επιχειρήσεων (μεταφορές, διανομή) για "να εγγυηθεί την πρόσβαση" σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τον έλεγχο του συναλλάγματος.

Τα πρώτα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών από τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου “διευκολύνει πολύ το έργο που πρέπει να γίνει” και πως “ο λόγος του είναι ιερός και πρέπει να γίνεται σεβαστός απ' όλους τους τομείς και όλους τους θεσμούς”.

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. "Το Δικαστήριο δεν μπορεί να νοσφισθεί τις αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας", έγραψε στο twitter ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χουάν Γκουάιντο.

“Tο Ανώτατο Δικαστήριο “πιστεύει ότι είναι ένα κράτος εν κράτει" και "νομίζει πως είναι υπεράνω της βούλησης του λαού", τόνισε ο βουλευτής Χοσέ Γκέρα, ένας από τους πιο έντονους επικριτές του διατάγματος.

Το διάταγμα, με το οποίο επιβάλλεται αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, είχε ανακοινωθεί από τον Νικολάς Μαδούρο στις 15 Ιανουαρίου και είχε απορριφθεί από το κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ