ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία: «Θερίζει» η πανδημία

Κορωνοϊός - Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία: «Θερίζει» η πανδημία
AP Photo / Emrah Gurel

Σε 86.306 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, καθώς 3.977 νέα κρούσματα καταγράφηκαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε ότι 127 άνθρωποι πέθαναν κατά τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου 2.017 νεκρών της επιδημίας και ότι 35.344 διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι παρατείνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ 31 πόλεων για άλλες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή «μένουμε στο σπίτι» ισχύει μόνο για τους κάτω των 20 και άνω των 65 ετών. Όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρητικά μπορούν να βγουν έξω, παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για επί τόπου παραλαβή ή delivery, οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πάρκα είναι κλειστοί, και οι τράπεζες λειτουργούν περιορισμένες ώρες.

Σε αντίθεση, οι οικοδομές, τα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά. Κάποιοι ειδικοί λένε ότι οι μερικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ισχύουν στην Τουρκία μπορεί να είναι επιτυχημένοι, αρκεί οι ευπαθείς ομάδες να προστατεύονται και αυτοί που συνεχίζουν να κυκλοφορούν, να ακολουθούν τις ενδεδειγμένες οδηγίες.

«Είναι μια εναλλακτική στρατηγική», λέει ο δρ. Μοχάμαντ Μουνίρ, βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγώντας ότι οι υγιείς που βγαίνουν έξω δεν βλάπτουν απαραίτητα.

Ο δρ. Τζέρεμι Ρόσμαν, λέκτορας ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, από την άλλη, ότι πρόκειται για ριψοκίνδυνη τακτική, δεδομένων του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά η Τουρκία, και ότι τα μερικά lockdown είναι αποτελεσματικά μόνο γίνονται εγκαίρως όταν τα κρούσματα είναι ακόμη λίγα, ή όταν το φαινόμενο σε μια χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή του και αρχίζει η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων.

«Στο επίπεδο της Τουρκίας, οι περισσότερες χώρες επιβάλουν πλήρες lockdown. Το μερικό lockdown μπορεί να είναι καλό, βοηθώντας στην ισορροπία της οικονομίας μιας χώρας ενώ παράλληλα αυτή προσπαθεί να συγκρατήσει τον ιό. Έχει να κάνει με το κατά πόσο ο πληθυσμός ανταποκρίνεται στις οδηγίες και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης στο επαγγελματικό περιβάλλον. Αλλά ο ρυθμός του κορωνοϊού στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτά τα μέτρα να μην επαρκούν».

Η Τουρκία βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνει κατά περισσότερα από 4.000. Ωστόσο το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερος από οπουδήποτε αλλού – γεγονός που έχει παραξενέψει πολλούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ