ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: "Έφυγε" δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου - Ένταση στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: "Έφυγε" δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου - Ένταση στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών
REUTERS/Larry Downing/Files

Πέθανε ξαφνικά χθες σε ηλικία 79 ετών, ο συντηρητικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Αντονίν Σκάλια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ο Σκάλια πέθανε στον ύπνο του κατά τη διάρκεια ενός κυνηγετικού ταξιδιού στο δυτικό Τέξας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ενώ αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει την επικύρωση του υποψηφίου για την αντικατάστασή του, με τους Ρεπουμπλικάνους ωστόσο να φέρεται να επιθυμούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία με την ελπίδα πως θα επικρατήσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς επιβεβαίωσε το θάνατο του Σκάλια, εκφράζοντας εκ μέρους των δικαστικών αρχών τη θλίψη για την απώλεια του, χαρακτηρίζοντας τον έναν "εξαίρετο άνθρωπο και δικαστή".

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευθύνη ορισμού υποψήφιων δικαστών με τη Γερουσία να φέρει την ευθύνη της επικύρωσης, ενώ σύμφωνα με το CNN, ανώνυμες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Ομπάμα προτίθεται να ορίσει υποψήφιο για το διάδοχο του Σκάλια.

Ωστόσο, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ με ανακοίνωση του δήλωσε πως η κενή θέση δεν πρέπει να καλυφθεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2016, ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να έχουν λόγο στην επιλογή.

Ο Ομπάμα, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, η σύνθεση του οποίου τώρα αποτελείται από τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές.

"Απασφάλισαν" οι έξι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι στο ντιμπέιτ

Το θέμα πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ενόψει της νέας προκριματικής εκλογής στις 20 Φεβρουαρίου στη Νότια Καρολίνα.

Όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να επιλέξει τον αντικαταστάτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εκτιμάει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πιθανότατα θα επιλέξει κάποιον ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία θα πρέπει να μπλοκάρουν τη διαδικασία. "Καθυστέρηση, καθυστέρηση, καθυστέρηση", τόνισε.

Ο Τεντ Κρουζ ωστόσο ανέφερε ότι ο κ. Τραμπ στο παρελθόν υποστήριξε τους Δημοκρατικούς και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία πιθανότατα θα επιλέξει φιλελεύθερους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

"Είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης", απάντησε ο κ. Τραμπ. Και πρόσθεσε: "Αυτός ο τύπος μπορεί να ισχυριστεί τα πάντα".

Κατά τα άλλα, η ένταση στο ντιμπέιτ έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το κοινό να μην διαστάζει σε πολλές στιγμές να τους αποδοκιμάζει ενώ ακόμα και ο συντονιστής δημοσιογράφος, Τζον Ντίκερσον του CBS τους είπε -εν μέσων συνεχιζόμενων αντεγκλίσεων και διακοπών- ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσει πολύ το επίπεδο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πολλούς λεκτικούς διαπληκτισμούς με τον γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ και τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους.

Ειδικά με τον τελευταίο, ο μεγιστάνας προπορευόμενος δημοσκοπικά και σε εκλέκτορες στη μάχη για το χρίσμα συγκρούστηκε αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και τον ρόλο του αδελφού του κ. Μπους, τότε προέδρου των ΗΠΑ στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

"Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαμε πάει στο Ιράκ", είπε ο κ. Τραμπ κάνοντας λόγο για ψεύτικη αμερικανική πρόφαση περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στη χώρα.

Κατά τα άλλα, ο Τζον Κάντις και ο Τζεμπ Μπους συγκρούστηκαν για το θέμα της επέκτασης του συστήματος υγείας Medicaid για τους φτωχούς ενώ ο Τεντ Κρουζ με τον Μάρκο Ρούμπιο είχαν αντιπαράθεση σχετικά με την μεταναστευτική μεταρρύθμιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ