ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός Βρετανία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν γιατροί για τις ελλείψεις εξοπλισμού

Κορωνοϊός Βρετανία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν γιατροί για τις ελλείψεις εξοπλισμού
AP Photo/Jon Super

Δύο γιατροί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά των οδηγιών της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, έγινε σήμερα γνωστό από τους δικηγόρους τους.

Οι δύο γιατροί, που είναι παντρεμένοι και περιμένουν το παιδί τους, εκτέθηκαν σε ασθενείς με Covid-19 και ανησυχούν ότι οι ισχύουσες οδηγίες σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό είναι ανεπαρκείς ώστε να τους προστατεύσουν από τη μόλυνση.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους ολοένα κι αυξανόμενους αριθμούς των επαγγελματιών υγείας που νοσούν βαριά και πεθαίνουν από την Covid-19», επισημαίνουν οι γιατροί Μίναλ Βιζ και Νίσαντ Τζόσι, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Bindmans.

«Είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχει μεγάλο άγχος μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που φαίνεται να αλλάζουν χωρίς ρυθμό ή λόγο» τονίζουν.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 18.738, με 616 νέους θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρo, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, ο αριθμός των πρόσθετων θανάτων που ανακοινώθηκαν ήταν 759.

Η κυβέρνηση δρομολογεί τη λειτουργία μίας εφαρμογής για την ιχνηλάτηση επαφών για τον κορωνοϊό, για την οποία θα προσληφθούν 18.000 άτομα, εκ των οποίων 3.000 κλινικοί γιατροί, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το προσωπικό που θα εργάζεται για την λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης θα λάβει ειδική εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όταν θα είναι ασφαλής η χαλάρωση του lockdown, θα χρησιμοποιούνται σχολαστικές διαδικασίες διαγνωστικών εξετάσεων, εντοπισμού και ιχνηλάτησης προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα.

«Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός μετάδοσης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει επίσης σημαντικός αριθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ διάγνωσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι εργοδότες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής θα μπορούν να κάνουν κράτηση ηλεκτρονικά - μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης - για το τεστ για το προσωπικό τους, ενώ από αύριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους.

«Μπορούμε να το κάνουμε ευκολότερα, γρηγορότερα και πιο απλά για όλους τους βασικούς εργαζόμενους στην Αγγλία που χρειάζονται το τεστ να το έχουν»,δήλωσε. Στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται δάσκαλοι, εργαζόμενοι δικαστηρίων, φιλανθρωπικών οργανώσεων, βασικών υπηρεσιών, μεταφορών, τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ