ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής - Ρούτε: Θα εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης κατά του κορωνοϊού

Σύνοδος Κορυφής - Ρούτε: Θα εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης κατά του κορωνοϊού
AP Photo / Olivier Matthys

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, έγραψε το βράδυ της Πέμπτης σε μήνυμά του στο Twitter ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, να εργαστούν πάνω σε ένα Tαμείο Aνάκαμψης, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης σχετικά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Στη βάση των προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο σε μια κοινή στρατηγική για την φάση ανάκαμψης, που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό», επισημαίνει στο tweet ο Ρούτε.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες. Η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα.

Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες – Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία – να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Τα «στρατόπεδα»

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της Ευρώπης των 27 ζήτησαν από την Κομισιόν να κινητοποιήσει τα εκτελεστικά της όργανα και εκπονήσει εκτάκτως ένα σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Μισέλ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αρχηγοί των κρατών - μελών της Ένωσης ζήτησαν να συνδεθεί το σχέδιο ανάκαμψης με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

«Επιδείξαμε ισχυρή θέληση να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μακρόν: Τα δάνεια δεν είναι η απάντηση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.

Όπως ανέφερε τα μέτρα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το «έκτακτο σοκ».

«Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορωνοϊού», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Σφυρηλατείται μια συναίνεση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας μεταξύ των 27 κρατών - μελών», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ