ΚΟΣΜΟΣ

Ποια είναι η αδερφή του Κιμ και η πιθανή «κληρονόμος» της Βόρειας Κορέας

Ποια είναι η αδερφή του Κιμ και η πιθανή «κληρονόμος» της Βόρειας Κορέας
AP Photo

Καθώς συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν και παρά τη δήλωση κορυφαίουαξιωματούχου της Σεούλ, ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης ζει και είναι καλά στην υγεία του, τα βλέμματα αναπόφευκτα στρέφονται στην «επόμενη ημέρα» της Βόρειας Κορέας, του μοναδικού κληροδοτούμενου κομμουνιστικού κράτους στον κόσμο.

«Είναι ζωντανός και καλά», δήλωσε ο Τσουνγκ-ιν Μούν, σύμβουλος εξωτερικής Πολιτικής της ΝότιαςΚορέας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μουν, σημειώνοντας ότι η θέση της Σεούλ είναι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει πεθάνει. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο ηγέτης της χώρας βρίσκεται στην επαρχία Wonsan της Βόρειας Κορέας από τις 13 Απριλίου.

Με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να στρέφονται όλο και περισσότερο στο τι πραγματικά συμβαίνει, η Κιμ Γιο-τζονγκ χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς ως η πιο σημαντική προσωπικότητα στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας, μετά τον αδελφό της Γιονγκ Ουν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έχει γράψει για εκείνη ο βρετανικός Guardian, ο οποίος αναφέρει πως η Γιο έχει αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο στο καθεστώς του αδερφού της, κάνοντας λόγο για μια γυναίκα με πάρα πολλές γνώσεις αλλά και σκληρή, όπως όλη η οικογένειά της.

Από τότε που εκπροσώπησε τον Κιμ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, δεν απέκτησε μόνο περίοπτη θέση στο κυβερνών κόμμα. Φημολογείται ότι είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την πολύ προσεκτικά δομημένη δημόσια εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν, τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της Βόρειας Κορέας.

Σε αντάλλαγμα, απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του αδελφού της, ενός ηγέτη ο οποίος κατηγορείται πως διέταξε την εκτέλεση του θείου του για φερόμενη προδοσία. Ο Τζανγκ Σονγκ Τεκ, ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτελέσθηκε για προδοσία το 2013. Ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το 2017, δηλητηριασμένος με νευροτοξικό παράγοντα, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Καθώς ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η Πιονγιάνγκ συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου Covid-19 και η ανοδική πορεία της Κιμ Γιο-τζονγκ συνεχίζεται.

Η ισχυρότερη γυναίκα ενός καθεστώτος όπου η εξουσία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για περισσότερα από 70 χρόνια, έκανε τον περασμένο μήνα την πρώτη της δήλωση, χαρακτηρίζοντας τη Νότια Κορέα «φοβισμένο σκυλί που γαβγίζει», ενώ συνοδεύει σταθερά τον αδελφό της σε όλες τις σημαντικές συνόδους κορυφής.

Η δημοσίευση πολιτικών δηλώσεων από την Κιμ Γιο-τζονγκ υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της στο καθεστώς, σύμφωνα με τον Γιούνγκσικ Μπονγκ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Βόρειας Κορέας του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ.

«Δηλώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν τής επέτρεψε να γράψει και να ανακοινώσει μια οργισμένη δήλωση για τη Νότια Κορέα με τόσο προσωπικό τόνο. Είναι σαφώς έτοιμος να επιτρέψει στην αδερφή του να γίνει το alter ego του», τονίζει ο Γιούνγκσικ Μπονγκ.

Η Κιμ Γιο-τζονγκ, η οποία θεωρείται ότι είναι τέσσερα χρόνια νεότερη από τον αδερφό της, σπάνια εμφανιζόταν δημοσίως έως το 2010, όταν φωτογραφήθηκε σε μία εκδήλωση. Τον επόμενο χρόνο, εμφανιζόταν πλεόν τακτικά στο περιβάλλον του πατέρα της Κιμ Γιονγκ Ιλ και φωτογραφήθηκε να πενθεί τον θάνατό του στα τέλη του 2011.

Σύμφωνα με αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, το 2014 είχε αναλάβει προσωρινά τα ηνία της χώρας όταν ο αδελφός της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας λόγω του διαβήτη του.

Με πληροφορίες από CNNi: Εverything we know about Kim Jong Un's sister



ΔΗΜΟΦΙΛΗ