ΚΟΣΜΟΣ

Είναι ο θάνατος του Kim Jong Nam η πιο μυστηριώδης πολιτική δολοφονία του 21ου αιώνα;

Είναι ο θάνατος του Kim Jong Nam η πιο μυστηριώδης πολιτική δολοφονία του 21ου αιώνα;

Ανεξιχνίαστη παραμένει μέχρι σήμερα, η δολοφονία του Kim Jong Nam, νόθου παιδιού του εκλιπόντος ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong II και ετεροθαλούς αδελφού του τωρινού, Kim Jong Un.

Η ιστορία απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας με τους αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ-στον τερματικό για τις εταιρείες χαμηλού κόστους- τότε που ο Nam προσπαθούσε να προλάβει την πτήση που θα τον μετέφερε στο Μακάου, περιοχή που ελέγχεται από τους κινέζους και που αποτελούσε το «σπίτι» του από το 2003, χρονιά που αυτοεξορίστηκε από την Βόρειο Κορέα.

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας

Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 2017, όταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δύο γυναίκες από φτωχικές γειτονιές του Βιετνάμ και της Ινδονησίας, η Thi Huong και η Siti Aisyah, έβαλαν στο πρόσωπο του Nam, ένα πανί ποτισμένο με τον δηλητηριώδες νευρωτοξικό παράγοντα VX,ουσία τόσο θανατηφόρα που τα Ηνωμένα Έθνη την κατηγοριοποιούν ως όπλο μαζικών καταστροφών. Ο Nam λιποθύμησε και κατέληξε στο ασθενοφόρο που θα τον οδηγούσε στην κλινική του αεροδρομίου μέσα σε 20 λεπτά από την έκθεσή του στο δηλητήριο.

Οι κατηγορούμενες αρνούνται τους ισχυρισμούς της Μαλαισίας και της Νοτίου Κορέας οι οποίες υποστηρίζουν πως λειτουργούσαν για λογαριασμό της Βορείου Κορέας. Υποστηρίζουν πως εξαπατήθηκαν από τέσσερις Βορειοκορεάτες που έφθασαν στη χώρα κάποιες ημέρες πριν την δολοφονία, και τις προσέλαβαν χωρίς εκείνες να γνωρίζουν τι έκαναν.

kim

Πηγή: Reuters

Εάν καταδικαστούν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την θανατική ποινή για ένα έγκλημα που έχει ξεπεράσει κάθε άλλο από άποψη δημοσίου ενδιαφέροντος.

Ακόμα και η επιστροφή της σωρού του στη Βόρειο Κορέα προκάλεσε έντονη διαμάχη ανάμεσα στη Μαλαισία και την Πιονγιανγκ με την δεύτερη να κατηγορεί και να καταδεικνύει την πρώτη ότι υποκίνησε τη δολοφονία.

kim2

Λίγα λόγια για τον Nam

Αναγκασμένος να κρύβεται στη χώρα του για χρόνια ως καρπός της σχέσης του Kim Jong II και μίας πολύ γνωστής ηθοποιού της χώρας η οποία όμως ήταν παντρεμένη, αποτελούσε τον πρώτο γιο του αλλά για κάποια χρόνια εκπαιδεύθηκε και έζησε και στην Ευρώπη ακολουθώντας έπειτα πολιτική καριέρα στη χώρα του χαρακτηριζόμενος ως μελλοντικός της ηγέτης.

Ωστόσο, ένα σκάνδαλο που προκλήθηκε στο Τόκυο το 2001 τον άφησε ντροπιασμένο και τον οδήγησε στην απόφασή του να ζήσει αυτοεξόριστος στο Μακάου κυνηγημένος και υπό την απειλή του ετεροθαλούς αδελφού του Kim Jong Un τον οποίο και δεν γνώρισε ποτέ.

Το Δικαστήριο

Οι τέσσερις Βορειοκορεάτες κατηγορήθηκαν ως οι βασικοί ύποπτοι της υπόθεσης αλλά μέχρι σήμερα καταζητούνται ενώ πιστεύεται πως πρόλαβαν να επιστρέψουν στην Βόρειο Κορέα. Στο μεταξύ, οι δύο γυναίκες, Thi Huong και Siti Aisyah παραμένουν φυλακισμένες αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής σε μία δολοφονία που φαίνεται πως θα παραμείνει το άλυτο μυστήριο του αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ