ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 301 νέοι θάνατοι στην Ισπανία εν αναμονή του προγράμματος σταδιακής χαλάρωσης

Κορωνοϊός: 301 νέοι θάνατοι στην Ισπανία εν αναμονή του προγράμματος σταδιακής χαλάρωσης
AP Photo/Emilio Morenatti

Η Ισπανία κατέγραψε 301 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο (έναντι 331 χθες), επί συνόλου 23.822 θανάτων της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 1.308, επί συνόλου 210.773.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα πρόγραμμα σταδιακής χαλάρωσης από τα μέσα Μαΐου των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην Ισπανία από τις 14 Μαρτίου.

Την Κυριακή, πεζή και με ποδήλατα, σκέιτμπορντ και πατίνια, οι μικροί Ισπανοί βγήκαν από τα σπίτια τους για πρώτη φορά έπειτα από έξι εβδομάδες ζωής σε ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών επετράπη να βγουν έξω για πρώτη φορά από τις 14 Μαρτίου που η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε μια παύση στη δημόσια ζωή και την οικονομική δραστηρότητα. Παιδιά που φορούσαν προστατευτικές μάσκες έκαναν βόλτες στους δρόμους της Μαδρίτης.

Η 9χρονη Λουσία Ιμπάνιεθ, η οποία βγήκε για έναν περίπατο με τη μητέρα της, είπε πως στη διάρκεια του lockdown της έλειψαν οι δρόμοι και τα πάρκα και «το να αισθάνεσαι τον αέρα στο πρόσωπό σου».

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μου έλειπε το σχολείο, όμως μου έλειψε πραγματικά», πρόσθεσε.

Στα παιδιά επιτρέπεται καθημερινά μία ώρα υπαίθριας δραστηριότητας υπό επίβλεψη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., κατά την οποία είναι υποχρεωμένα να παραμένουν σε απόσταση μέχρι ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.

Οι ενήλικες μπορούν να συνοδεύουν έως τρία παιδιά, τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν παιδικές χαρές ούτε να μοιράζονται παιχνίδια, και πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση παραμένοντας σε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ