ΚΟΣΜΟΣ

Συνταγματάρχης στα... 100: Τίμησαν τον Βρετανό βετεράνο που μάζεψε εκατομμύρια περπατώντας

Συνταγματάρχης στα... 100: Τίμησαν τον Βρετανό βετεράνο που μάζεψε εκατομμύρια περπατώντας
Joe Giddens/PA via AP

Ως νεαρός λοχαγός, υπηρέτησε την πατρίδα του πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όταν αυτή τον χρειάστηκε. Ως 99χρονος βετεράνος, συγκέντρωσε περισσότερα από 33 εκατομμύρια ευρώ υπέρ του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας, με το επίτευγμά του να γίνεται γνωστό διεθνώς

Τώρα ο απόστρατος αξιωματικός Τομ Μουρ, ανήμερα των 100ών γενεθλίων του, σήμερα 30 Απριλίου, είδε την αναγνώριση να γράφεται με πηχυαίο τίτλο: αφού έλαβε 160.000 ευχετήριες κάρτες, μεταξύ αυτών και από την βασίλισσα Ελισάβετ, του προσφέρθηκε, τιμής ένεκεν, και ο τίτλος του «συνταγματάρχη», για την προσφορά του στον αγγλικό στρατό, μεταδίδει το BBC.

Ο επικεφαλής του στρατού Σερ Μαρκ Κάρλετον – Σμιθ χαρακτήρισε τον Τομ Μουρ «πρότυπο που εμπνέει» με τον ίδιο να δηλώνει ότι είναι «ιδιαίτερο» να κλείνει τα 100, ιδιαίτερα με «τόσες πολλές ευχές».

Όσο για το πώς θα περάσει την ημέρα των γενεθλίων του; Κυρίως σε οικειοθελή απομόνωση μαζί με την κόρη του και την οικογένειά της στο σπίτι του στο Μπεντφορντσάιρ, ενώ θα μιλήσει και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μέσω internet.

O αιωνόβιος Βρετανός θα λάβει το σπίτι του την τιμητική προαγωγή σε συνταγματάρχη με ένα γράμμα που θα του παραδώσει ο συνταγματάρχης Τόμας Μίλερ, διοικητής του 1ου τάγματος του Γιορκσάιρ. Επίσης θα του δοθεί και ένα ακόμη μετάλλιο για την προσφορά του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

tommoore 9


Ο εγγονός του Συνταγματάρχη, Μπέντζι, στέκεται στην σχολική αίθουσα που φιλοξενεί τις χιλιάδες ευχετήριες κάρτες που εστάλησαν στον παππού του με την αφορμή των 100ών γενεθλίων του (Πηγή: Joe Giddens/PA via AP)

Υπενθυμίζεται ότι ο Τομ Μουρ ξεκίνησε έναν διαγωνισμό στα πλαίσια του NHS Charities Together, προγράμματος το οποίο μαζεύει χρήματα για τα βρετανικά νοσοκομεία.

Στην αρχή ο σκοπός του ήταν να μαζέψει μόνο 1.000 δολάρια. Τι έπρεπε να κάνει; Να περπατάει κάθε μέρα 10 γύρους στο σπίτι του στο Γιορκσάιρ.

Μέσα σε 24 ώρες το πόσο είχε φτάσει σε εξωφρενικά ύψη, καθώς είχαν μαζευτεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ