ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης από πέτρα Παλαιστίνιου

Δυτική Όχθη: Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης από πέτρα Παλαιστίνιου
AP Photo/Ariel Schalit

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ένας Παλαιστίνιος στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης τον χτύπησε με μια πέτρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός.

Ο λοχίας Αμίτ Μπεν Ιγκάλ, 21 ετών, επλήγη στο κεφάλι «σήμερα το πρωί στη διάρκεια επιχείρησης κοντά στο χωριό Γιαμπάντ, δυτικά της Τζενίν», επεσήμανε ο στρατός στην ανακοίνωσή του, ενώ ο εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ένας Παλαιστίνιος έριξε εναντίον του μία πέτρα.

Παράλληλα σε σύσκεψή τους την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά αντίμετρα στα σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Οχθη, εφόσον οι δυο νέοι εταίροι στην κυβέρνηση, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ, υλοποιήσουν αυτό τον όρο της μεταξύ τους συμφωνίας.

Παρότι ο ύπατος αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Τζοσέπ Μπορέλ- όπως γράφει η εφημερίδα Haaretz- προτιμά να περιμένει και να δει πώς θα δράσει η νέα Ισραηλινή κυβέρνηση, αρκετές χώρες μέλη ασκούν πιέσεις για την έγκριση εκ των προτέρων κυρώσεων ως αποτρεπτικό μέτρο. Οπως για παράδειγμα, τον αποκλεισμό του Ισραήλ από εμπορικές συμφωνίες, ειδικές χορηγίες ή κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών για κυρώσεις, με στόχο την αποτροπή της προσάρτησης εδαφών. Η Γαλλία, για παράδειγμα, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ζητάνε η Ε.Ε. να επιδείξει σκληρή στάση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ορισμένα τέτοια βήματα, όπως οι εμπορικές συμφωνίες, δεν απαιτούν ομοφωνία και ως αποτέλεσμα το ισραήλ δεν θα μπορεί να υπολογίζει στο βέτο φιλικών χωρών, όπως η Ουγγαρία ή η Τσεχία. Επιπλέον οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν μονομερώς και τη δική τους στάση.

«Κανείς δεν θέλει να φθάσουμε σε τέτοιο σημείο που να υπάρξει ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ-Ε.Ε. μακροπρόθεσμα», είπε μια πηγή στη Haaretz, επομένως οι Βρυξέλλες δοκιμάζουν την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου»: από τη μια πλευρά να ανοίξει διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής ηγεσίαςκ αι της νέας κυβέρνησης και από την άλλη να σταλεί σαφές μήνυμα για τις πιθανές σοβαρές ζημιές στις μελλοντικές σχέσεις στο ενδεχόμενο μονομερούς προσάρτησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ