ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: 400 εστίες μετάδοσης σε νοσοκομεία

Κορωνοϊός - Ρωσία: 400 εστίες μετάδοσης σε νοσοκομεία
AP Photo/Sophia Sandurskaya

Νέο κύμα ανησυχίας προκάλεσε η ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ότι έχουν καταγραφεί περίπου 400 εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε ρώσικα νοσοκομεία.

Μιλώντας στη ρώσικη Βουλή ο κ. Μουράσκο είπε ότι, παρότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης, εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα και δικαιολογημένα οι ασθενείς φοβούνται. Παράλληλα επισήμανε ότι η κατάσταση που σχετίζεται με την προγραμματισμένη παροχή ιατρικής περίθαλψης έχει αλλάξει σε όλο τον κόσμο.

Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα, το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Ν. Μπουρντένκο, στο οποίο, όπως είπε, τον Απρίλιο ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε κατά 7%.

Θάνατοι από αλκοόλ

Ο Μουράσκα επισήμανε ακόμα ότι περισσότεροι Ρώσοι πεθαίνουν την περίοδο της πανδημίας από ασθένειες που σχετίζονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών. «Δυστυχώς αυτή την περίοδο ο ρόλος του αλκοόλ στη δομή της θνητότητας άρχισε να αυξάνεται» είπε συγκεκριμένα.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στην ρωσική βουλή, στις οποίες προτάθηκε να πωλούνται οινοπνευματώδη σε άτομα ηλικίας άνω των 21 ετών, είπε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τι θα κάνουμε με το αλκοόλ σε κάποιο βαθμό και προσέθεσε ότι «ο δρόμος προς την μείωση της θνητότητας είναι ο δρόμος της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από την ηλικία των 18 ετών και άνω η αναλογία όσον αφορά τη θνητότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αρχίζει να αλλάζει αισθητά.

«Εάν μέχρι τα 18 η αναλογία αυτή κυμαίνεται περίπου στα ίδια ποσοστά, μετά τα 18, όταν η ζωή γίνεται αρχίζει να γίνεται πιο ελεύθερη, τα αγόρια παρουσιάζουν αμέσως υψηλά ποσοστά θνητότητας», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, 10.028 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φθάσει τα 242.271. Η Ρωσία είναι από χθες η δεύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Το ρωσικό κέντρο απόκρισης στον κορωνοϊό ανέφερε πως 96 άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θανάτων στους 2.212.

Στο μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή για την κρατική υγειονομική περίθαλψη στη Ρωσία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη χρήση ρωσικής κατασκευής ιατρικών αναπνευστήρων ενός ορισμένου μοντέλου που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Απριλίου, έπειτα από φωτιές που ξέσπασαν σε δύο νοσοκομεία που χρησιμοποιούσαν δύο τέτοια μηχανήματα.

Ο ιατρικός αναπνευστήρας Aventa-M χρησιμοποιείτο στο Νοσοκομείο Αγίου Γεωργίου στην Αγία Πετρούπολη όπου πέντε άνθρωποι πέθαναν σε φωτιά που ξέσπασε εκεί χθες, Τρίτη, και επίσης σε νοσοκομείο στη Μόσχα όπου η φωτιά είχε αποτέλεσμα να πεθάνει ένας άνθρωπος το Σάββατο.

Η ρυθμιστική αρχή, η Rozdravnadzor, δήλωσε πως ελέγχει την ποιότητα και την ασφάλεια των αναπνευστήρων στα δύο νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ