ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα είχε ο Σαουδάραβας που έκανε επίθεση στην αεροναυτική βάση

ΗΠΑ: Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα είχε ο Σαουδάραβας που έκανε επίθεση στην αεροναυτική βάση
AP Photo/Melissa Nelson

Η ομοσπονδιακή αστυνομία βρήκε αποδείξεις, σε κινητό τηλέφωνο, που συνδέουν την Αλ Κάιντα με τον Σαουδάραβα εκπαιδευόμενο πιλότο ο οποίος σκότωσε τρεις Αμερικανούς ναύτες και τραυμάτισε άλλους οκτώ ανθρώπους τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν άνοιξε πυρ μέσα σε μια αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Φλόριντα.

Ο δράστης, ο ανθυποσμηναγός Μοχάμεντ Σαΐντ Αλσαμράνι, 21 ετών, σκοτώθηκε από άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης, στις 6 Δεκεμβρίου 2019. Ο Αλσαμράνι βρισκόταν στη βάση στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είχε ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς με τους ξένους συμμάχους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούσε έκτοτε να σπάσει την κρυπτογράφηση στο κινητό τηλέφωνο του δράστη ώστε να κατανοήσει τα κίνητρά του αλλά και να διαπιστώσει αν είχε κάποια διασύνδεση με γνωστές τρομοκρατικές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χωρίς να παράσχει αποδείξεις για την εμπλοκή της.

Ο δράστης είχε αναρτήσει επικριτικά σχόλια για τους πολέμους των ΗΠΑ και αναπαρήγαγε δηλώσεις του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι ο Αλσαμράνι είχε επισκεφθεί στη Νέα Υόρκη το μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και είχε αναρτήσει αντιαμερικανικά, αντιισραηλινά και τζιχαντιστικά μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και δύο ώρες πριν εξαπολύσει την επίθεση.

Οι νέες αποδείξεις που ανακάλυψε το FBI στο κινητό τηλέφωνο του Σαουδάραβα σηματοδοτούν και το τέλος της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ και της εταιρείας Apple Inc. Ο υπουργός κατηγορούσε την εταιρεία ότι δεν βοήθησε το FBI να «ξεκλειδώσει» το τηλέφωνο, κάτι που η Apple διέψευδε κατηγορηματικά.

Ο Μπαρ έχει επίσης δηλώσει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν είχε κάποια έγκαιρη προειδοποίηση για την επίθεση. Τον Ιανουάριο ωστόσο η Σαουδική Αραβία απέσυρε τους υπόλοιπους 21 εκπαιδευόμενους από το αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα αφού από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από αυτούς είχαν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας ή είχαν λογαριασμούς με ισλαμιστικό, εξτρεμιστικό ή αντιμαερικανικό περιεχόμενο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Επιβεβαίωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε μια αεροναυτική βάση των ΗΠΑ στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο είχε «σημαντικούς δεσμούς» με την Αλ Κάιντα «ακόμη και πριν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία απέδειξε ότι ο δράστης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από τουλάχιστον το 2015 και ότι η επίθεσή του ήταν «αποτέλεσμα πολυετούς προγραμματισμού και προετοιμασίας», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ