ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν υπόσχεται να τιμωρήσει όσους «βγάζουν» δολάρια έξω από την Τουρκία

Ο Ερντογάν υπόσχεται να τιμωρήσει όσους «βγάζουν» δολάρια έξω από την Τουρκία
AP Photo

Λάβρος κατά όποιου βγάζει ξένα νομίσματα στο εξωτερικό εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, την ώρα που ορισμένες τράπεζες σταμάτησαν ή ελαχιστοποίησαν τις συναλλαγές τους στην τουρκική λίρα

Οι απειλές του Ερντογάν ακολούθησαν μετά την είδηση ότι η τράπεζα BNP Paribas μείωσε τις συναλλαγές της σε τουρκικές λίρες μετά από περιορισμούς των ρυθμιστικών Αρχών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Αλλά και οι τράπεζες Clearstream και Euroclear ανέστειλαν τις συναλλαγές τους σε τουρκικές λίρες μέσω μιας κοινής πλατφόρμας ηλεκτρονικών επικοινωνιών που τέθηκε σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Η Τουρκία περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα μετά την νομισματική κρίση το 2018 έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολο στους ξένους επενδυτές να στοιχηματίσουν εναντίον της λίρας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ξένοι παράγοντες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας.

«Έχουμε αποτρέψει την επίθεση στη χώρα μας μέσω ξένων νομισμάτων», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικά σχόλια μετά τη διαδικτυακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη υπό την προεδρία του. «Ποτέ δεν θα δείξουμε έλεος σε όσους βγάζουν έξω από την χώρα ξένα νομίσματα».

Η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 7,26 μονάδων ανά δολάριο στις 7 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ